Næsten 1000 landmænd vil lægge om til økologi eller udvide deres økologiske bedrift yderligere, viser nye tal. En udvikling der tydeligt mærkes hos rådgivningsvirksomheden LMO, der oplever, at flere og flere landmænd vælger økologi. Det skriver LMO på deres hjemmeside.

- Vi mærker det tydeligt gennem de eksisterende økologer, som har travlt med at udvide og udvikle på deres produktion, for at kunne følge med forbrugernes efterspørgsel, siger Peter Mejnertsen, der er økologichef i LMO.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Op mod 75 landmænd henvender sig hvert år til LMO Økologi, fordi de er interesserede i at omlægge til økologi. Størstedelen af landmændene ender med at blive økologer.

- Dét at de eksisterende økologer udvider dækker slet ikke efterspørgslen i hverken Danmark eller udlandet. Derfor er det glædeligt, at der hele tiden er konventionelle landmænd, der efterspørger muligheden for at komme i gang med økologisk produktion, siger økologichefen.

Flere penge til økologi

Seneste tal viser, ifølge LMO, at der på landsplan er søgt støtte til et areal på over 41.000 hektar, hvilket svarer til to gange Møn. Regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet at fremrykke ekstra midler, så alle landmænd, der opfylder betingelserne, kan få støtte. Dermed vil der i år samlet være op til 315 millioner kroner til økologisk arealtilskud.

Ifølge Peter Mejnertsen er der i 2016 og 2017 markant flere produktionslandmænd, der har lagt om til økologi, hvor det tilbage i 2015 overvejende var deltidslandmænd der lagde om.

- Ni ud af ti landmænd er tiltrukket af, at forbrugerne i den grad efterspørger varerne, og at man på den baggrund har mulighed for at holde fast i en afregningspris på varerne, der giver landmanden et fornuftigt resultat på bundlinjen. Mange har løbende gjort sig tanker om den økologiske produktion og kigget lidt med hos naboer og bekendte og set, at det jo faktisk godt kan lade sig gøre at dyrke økologisk, hvis tingene bliver gjort rigtigt, siger Peter Mejnertsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologien er blevet voksen

Økologichefen understreger, at økologi er vokset stødt, siden udviklingen for alvor tog fart for ca. 20 år siden. Økologien er blevet voksen og har dermed også fundet plads i forbrugernes bevidsthed.

- I en travl hverdag hvor folk er bevidste om kvalitet og sundhed, så kommer økologien med en række gode løsninger. Både i forhold til dyrevelfærd og anvendelsen af pesticider. Det forpligter til, at man inden for den økologiske branche hele tiden udvikler sig i takt med forbrugernes forventninger, siger han.

I LMO er efterspørgslen på rådgivningsvirksomhedens såkaldte omlægningstjek steget markant de senere år. Ved et omlægningstjek får landmanden hjælp fra erfarne økologikonsulenter til en omlægning af bedriften, så man sikrer, at alle regler og forhold er taget i betragtning.

- Vi yder gratis omlægningstjek til alle, der ønsker det. Det er utrolig vigtigt, at vi i samarbejde med landmanden finder ud af, hvad potentialet og økonomien er på hans ejendom, for at være sikker på at omlægningen til økologi bliver mest hensigtsmæssig, siger Peter Mejnertsen.

Lytter til forbrugerne

I alt skønnes den nye søgning om omlægningsstøtte at bringe det økologiske areal i Danmark op på omkring 10,5 procent af det samlede landbrugsareal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Peter Mejnertsen betyder den store efterspørgsel på omlægning dog også, at branchen fremover skal være endnu mere opmærksom på forbrugernes ønsker.

- Selvom der har været en god tilslutning til den økologiske produktion de seneste år, så er der fortsat meget vigtigt at lytte til den efterspørgsel, der er fra forbrugerne, så vi ved, hvilken retning økologien skal bevæge sig. Lige i disse år er det rigtigt meget maltbyg, grynhavre, vinterraps, proteinafgrøder, bær, frugt og grøntsager. Der er heldigvis også en stor efterspørgsel på foderkorn til den stigende animalske produktion, siger økologichefen.