Abonnementsartikel

Fendt viste i 2013 projektet med flat-nose koblinger til traktorens hydraulik - nu udvides nyheden, så redskabet ikke nødvendigtvis laves om.

Fendt fik på Agritechnica 2013 en sølvmedalje for 'Flat Face Coupling'-teknologien, hvor traktorens tradionelle hydraulik-koblinger er erstattet af flat-nose-koblinger, som man kender det fra mange LS-tilslutninger.

Kapaciteten på traditionelle halv-tommers hydraulikkoblinger er efterhånden i underkanten af hvad mange moderne landbrugsmaskiner kræver. Derfor skal der inden for overskuelig fremtid tages stilling til, hvordan kapaciteten forøges. Det kan enten ske ved at skifte til større traditionelle koblinger eller ved at gå over til flat face koblinger, som har været anvendt på entreprenørmaskiner i en hel del år samt på LS-udtag på flere redskaber og traktorer.

- En traditionel halv-tommers hydraulikkobling har en kapacitet på cirka 75 liter pr. minut ved et tryk på omkring 200 bar. Tilsvarende har en 5/8" flat face kobling en kapacitet på cirka 170 liter pr. minut. Den større gennemstrømning minimerer tryktabet i koblingen. Det reducerer både opvarmning af hydraulikolien og forbruget af brændstof, forklarer Peter Schneider, produktmarketing hos Fendt.

Passer til alle redskaber

Som navnet flat face indikerer, består hydraulikkoblingens to dele af flade koblinger, som ifølge Fendt er meget lette at rengøre.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Koblingerne har ifølge Fendt den fordel, at der ikke lækker olie fra koblingerne, når redskaber tilkobles traktorens hydrauliksystem. Det minimerer risikoen for, at jorden forurenes med hydraulikolie.

Indtil nu har systemet kun været muligt på Fendts nye 1000-serie, men allerede fra marts 2017 kan systemet leveres til 800- og 900-serien fra Fendt.

Yderligere har Fendt lavet den detalje, så alle redskaber kan tilpasses systemet, og man på den måde ikke behøver at ombygge hydraulikkoblingerne med nye ender.

Det skyldes, at tilkoblingen af hydraulikslangerne sker i et hus, hvor der både kan sættes normale halv-tommes lynkoblinger i, eller 5/8" flat face koblinger - det eneste flat face koblingerne kræver er et mellem stykke.

- På den måde behøver man ikke at udskifte alle koblinger på samtlige redskaber på én gang, fortæller Peter Schneider.

Plug-and-play

Fendt tilbyder desuden en plug-and-play løsning, hvor alle redskabets lynkoblinger er kolbet på et form for 'hurtigtskifte'.

- Med op til fire lynkoblinger i hvert 'hurtigtskifte', kan man lynhurtigt montere fire lynkoblinger på traktoren på én gang, og samtidigt sikre sig, at slangerne sidder i de rigtige udtag, så det passer med foragerautomatikken, fremhæver Peter Schneider.