Lyt til artiklen:

700 trafikulykker med traktorer på 10 år: Sådan undgår du ulykker på landevejen

00:00
Hastighed: ???x
03:09

Lige nu er der mange steder travlt i markerne, og det betyder ekstra trafik med traktorer på landevejene.

Ifølge rådgivningsvirksomheden VKST betyder det våde forår, at flere landmænd lige nu føler sig ekstra pressede for at blive færdige med såningen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Når man er presset, kan man slække på koncentrationen, og derfor er det lige nu, at man som landmand skal være ekstra opmærksom på sikkerheden, når der kørers med traktor. Både sikkerhed for dig selv og for dine medtrafikanter på vejene. For et landbrugskøretøj på vejen øger risikoen for ulykker i trafikken, lyder det fra VKST i en pressemeddelelse.

Se video: Crash-test med Tractorbumper

Se også:

Se video: Crash-test med Tractorbumper

De seneste 10 år har der i gennemsnit været 70 trafikulykker med personskader, hvor traktorer har været involveret. For at den statistik ikke skal fortsætte, har VKST samlet en række gode råd til traktorførerne.

- Vær opmærksom bag rattet både på marken og på vejen. Læg mobilen fra dig, spis fornuftigt i løbet af dagen og husk at tage pauser, hvor du kommer ud af førerhuset, således du forhøjer koncentrationen, lyder et af rådene.

VKST opfordrer også til, at førersædet, spejlene og andet udstyr, bliver indstillet, så det passer til chaufføren. Desuden er det en god ide at tænde det gule rotorblink, når man kører på offentlig vej, så man bliver set i tide; især i morgen- og aftentimerne.

Det er også vigtigt, at give signal, når man skal dreje i god tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Aktivér blinklyset 100 meter før venstresving på en landevej, så bilisterne i god tid kan se, hvor du vil hen og ikke overhaler, når du skal til at dreje. Husk altid at orientere dig bagud lige inden venstresving, så du kan nå at stoppe, hvis bagvedkørende biler eller motorcykler er ved at overhale dig.

Få helt styr på reglerne inden gyllesæsonen

Se også:

Få helt styr på reglerne inden gyllesæsonen

Rådgiverne i VKST opfordrer også til, at man tager et ekstra blik på bilernes hastighed og vurder farten på dem, inden man svinger ud fra marken, så man er sikker på, om bilisterne kan nå at komme ned i fart.

- Undgå at trække lange bilkøer efter dig på vejen. Træk ind til siden, når det er muligt, så de andre bilister kan passere sikkert forbi, så bliver landmændene heller ikke så upopulære i trafikken.

Husk at rydde op efter dit arbejde

En sidste opfordring fra VKST er, at man også husker at rydde op efter sit arbejde.

- Landbrugsmaskiner på vejene er også ensbetydende med jord på vejene, og det kan være en farlig kombination. For mudrede veje udgør en sikkerhedsrisiko og kan skabe fatale ulykker i trafikken, og én hændelse med mangelfuld oprydning falder tilbage på alle landmænd og skader derfor landbrugets image. Husk derfor altid at feje op efter dig, når du er færdig med dit arbejde, og sørg for at skilte, mens arbejdet foregår.