Hos Brovig Maskiner har de tilpasset sig de forhold, landbruget har brug for.

Siden Brovig Maskinforretning, som det hed dengang, blev stiftet i 1970, og hvor Viggo Brodersen begyndte at reparere traktorer i sin baghave, blev det hurtigt tydeligt, at der var mere at lave, end han selv kunne overkomme. Derfor blev forretningen og lokalerne løbende udvidet og tilbygget, til den størrelse lokalerne har i dag. Og med cirka 5000 kvadratmeter under tag, har Brovig Maskiner al den plads, de har brug for til at kunne servicere landbrugskunder fra nær og fjern.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 1972 blev Brovig Maskiner officielt Fiat-forhandler og det har man holdt fast i lige siden. Fiat er i mellemtiden blevet til New Holland, men ellers har Brovig Maskiner holdt fast i salget af de italiensk-producerede traktorer. På den måde udvidede Brovig Maskiner løbende sine faciliteter , så de hele tiden var tæt tilpasset markedets behov. Derfor var det også svært at sige nej tak, da Christian Thomsen og Hans Christian Mathiesen blev tilbudt, at de kunne overtage Brovig Maskinforretning fra Viggo Brodersen.

- For os var det en rigtig god mulighed for at få foden under eget bord. Men vi var alligevel så fornuftige, at vi valgte at dele ejerskabet frem for at lade en enkelt mand stå med hele ansvaret, siger Christian Thomsen, som i dag bærer titlen som direktør hos Brovig Maskiner, som virksomheden blev døbt 1. juli 2002, da generationsskiftet blev gennemført.

I dag er virksomheden ejet af fire personer. Direktør Christian Thomsen, lagerchef Hans Christian Mathiesen, værkfører Ejnar Warming og sælger Hans Schøsler. Christian Thomsen og Hans Christian Mathiesen ejer hver 40 procent af virksomheden, mens de to andre ejer 10 procent. Og det er en model, som passer Brovig Maskiner rigtigt godt.

- For os betyder det jo, at vi er flere, der giver lidt ekstra for at få virksomheden til at køre godt. Og så fungerer det rigtigt godt for os, at vi er flere om at tage beslutningerne. Det er langt bedre, end at skulle stå med alle overvejelserne som ene ejer, siger Christian Thomsen.

Med sin placering i Todsbøl ved Tinglev, ligger Brovig Maskiner strategisk godt. Midt i et af Danmarks største landbrugsområder, har Brovig Maskiner kunder i det meste af Sønderjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Vi dækker hele det sydlige Sønderjylland og har kunder hele vejen fra Tønder til Als. Og det synes vi, er et passende område, for vi vil helst heller ikke længere væk fra kunderne, end vi kan nå at yde ham den service, han har brug for, forklarer Christian Thomsen.

Nye tider, nye forhold

Med et landbrug der har svære betingelser, stilles der anderledes krav til maskinhandlerne. Det har de også mærket til hos Brovig Maskiner.

- Det er et ekstremt vanskeligt marked at forudse og agere i. Derfor justerer vi hele tiden både vores sortiment og vores forretning, så det er tilpasset de behov, landmændene har brug for, siger Christian Thomsen.

De nye forhold betyder, at der stilles større og større krav til maskinhandleren, som både skal have de rigtige varer på hylderne og kunne servicere kunderne efterfølgende. Og den hastighed, den teknologiske udvikling bevæger sig med, kræver at man hele tiden udvikler sig.

- Vi er nødt til at være på forkant hele tiden. Vores kunder forventer, at vi leverer den bedste service, så vi uddanner hele tiden videre på vores medarbejdere, så de har den nyeste viden og kunnen, så de kan løse de udfordringer, landmændene står med, forklarer Christian Thomsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ro på hos New Holland

I en branche, som i øjeblikket gennemgår en rivende udvikling, glæder Christian Thomsen sig over, at New Holland er et af de mærker, der ikke særligt ofte bliver omtalt i medierne. I øjeblikket er John Deere, Agco og Claas ved at ændre på maskinhandlernes landkort, mens New Holland ikke er i gang med samme omstrukturering.

- Det er klart, at det er noget vi følger med i. Og på en måde er det faktisk rart at stå udenfor det, vores konkurrenter gennemgår lige i øjeblikket. Vores New Holland-forhandling er der ro omkring, og derfor kan vi koncentrere os om at udvikle vores forretning i stedet, siger Christian Thomsen.

Plads til både store og små

Set fra Christian Thomsens stol, udvikler maskinhandlerbranchen sig ligesom de vigtigste kunder. Der bliver færre, men større maskinhandlere. Der er dog en grænse for, hvor store og hvor få, maskinhandlerne bliver.

- Jeg tror på, at der er plads til både store og mindre forhandlere. Som udgangspunkt tror jeg ikke på, at man kan drive en forretning med kun 5-6 forhandlere i et land som Danmark. Landmændene efterspørger en nærhed til deres forhandler, og det nytter ikke noget at der kan gå mange timer før vi kan være ude ved landmanden og fikse de problermer, han står med, siger Christian Thomsen.