Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug, blev i september beskyldt for inhabilitet og korruption grundet sin plads i bestyrelsen for Promilleafgiftsfonden for Landbrug.

Beskyldningerne startede i Information, og konkret handlede historien om, at Flemming Fuglede Jørgensen sad med ved bordet, da Promilleafgiftsfonden for Landbrug tildelte støttekroner til et projekt, som Bæredygtigt Landbrug havde søgt penge til. Flemming Fuglede Jørgensen afviste dog alle beskyldninger, hvilket du kan læse her, og bestyrelsen for fonden bakkede da også op om, at reglerne var blevet fulgt. Det kan du læse her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu har Landbrug & Fødevarer dog alligevel valgt at udskifte tre af foreningens fire medlemmer i fondens bestyrelse.

- Promilleafgiftsfonden er vigtig for os, og der skal være ro og tillid til det arbejde, der foregår. Vi må konstatere, at debatten om habilitet fyldte for meget i medierne, og at det har skygget for fondens arbejde. Vi har ønsket at få stoppet diskussionen om habilitet, og derfor har vi skiftet vores bestyrelsesmedlemmer, siger Martin Merrild, der er formand for Landbrug & Fødevarer.

Svære at finde

Tidligere var Lone Andersen, Steen Nørgaard Madsen og Asger Krogsgaard medlemmer af bestyrelsen på vegne af Landbrug & Fødevarer. Disse tre er dog også en del af formandsskabet i Landbrug & Fødevarer, og nu er de altså ikke længere en del af bestyrelsen i Promilleafgiftsfonden for Landbrug. Det eneste bestyrelsesmedlem fra L&F, der har fået lov at fortsætte i fonden er Michael Brockenhuus-Schack, der er bestyrelsesformand. Han er dog ikke en del af formandsskabet hos Landbrug & Fødevarer. Martin Merrild forklarer, at det ikke har været let at finde egnede kandidater til at afløse Lone Andersen, Steen Nørgaard Madsen og Asger Krogsgaard:

- Det kræver en dyb indsigt i erhvervet, og i det udviklingsarbejde der foregår, for at kunne løse opgaven. Vi har fundet tre, der har en fortid i landbruget, men som ikke sidder i vores bestyrelser eller virksomheder under Landbrug & Fødevarer, forklarer Martin Martin Merrild.

De tre nye medlemmer er Asbjørn Børsting, Niels Mikkelsen og Ove Møberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afviser samme idé

Nu hvor Landbrug & Fødevarer har skiftet ud ved bestyrelsesbordet i Promilleafgiftsfonden for Landbrug, betyder det ikke, at der nødvendigvis er andre udskiftninger på vej.

- Vi har ikke haft noget problem med habilitet. Fonden behandler 160 ansøgninger om året, og én af disse var fra Forbrugerrådet Tænk. Der kan man diskutere inhabilitet, og der vil jeg nok fremover erklære mig inhabil, forklarer Vagn Jelsøe, der er medlem af fondens bestyrelse på vegne af Forbrugerrådet Tænk.

Manden, som hele sagen startede med - Flemming Fuglede Jørgensen - har heller ikke planer om at forlade bestyrelsen:

- Overhovedet ikke. Vi har ikke noget problem. Hvis Bæredygtigt Landbrug har søgt til projekter - og det er meget sjældent - så vil jeg gerne gå ud, når det projekt bliver behandlet. Det spurgte jeg også om, da den oprindelige sag skulle behandles, men jeg fik at vide, at det ikke var nødvendigt, da projektet ikke kom mig selv til gode, men var til gavn for hele landbrugssektoren, siger Flemming Fuglede Jørgensen.