Lyt til artiklen:

Lang, stående hyldest til Merrild

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Landbrug & Fødevarers delegeretmøde rundede førstedagen af med en afskedsreception for den tidligere formand, Martin Merrild, som for et år siden stoppede som formand, mens han var hjemme, ramt af corona, og mens Mette Frederiksen beordrede alle mink slået ned. Og så var der lige en internetforbindelse, der gik ned og forstyrrede afviklingen af delegeretmødet 4. november 2020, da organisationen skulle have taget afsked med Merrild, der var formand fra 2012.

Den nuværende L&F-for and, Søren Søndergaard, beskrev begivenhederne for et år siden som en lavine af ulykker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kom som andre talere vidt omkring i beskrivelsen af Martin Merrild. Fælles for karakteristikken af ham er, at han er holder på pengene og for eksempel har det svært med københavnske kaffepriser.

Søren Søndergaard sammenlignede Martin Merrild med et stort gammelt egetræ hjemme i hans egen bøgeskov.

- Det står midt i skoven. Det skiller sig ud, men hører hjemme, hvor det står. Det er højere og stærkere end de andre. Det har en barket overflade, som man kan rive sig på. Det træ minder mig om dig, sagde Søren Søndergaard.

Han tilføjede, at en snedker har fortalt ham, at egetræ er både stærkt og langtidsholdbart. Men det har også knaster, som er svære at høvle af.

Søren Søndergaard kunne også afsløre noget om udsmykningen af Merrilds kontor på Axelborg, som han overtog efter Merrild. For da Søren Søndergaard rykkede ind, hang stadig en reproduktion i en skifteramme på væggen i kontoret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Martin Merrild holdt en lang og god tale, som han selv fortalte, ville have fået hans far til at kalde ham en god landboforeningsformand - med et stærkt stænk ironi. Foto: Rasmus Dalsgaard.

- Det var ikke - som man måske skulle tro - en gammel dyrskueplakat. Nej det var et billede af den kommunistiske, københavnske multikunstner, Leif Sylvester. Og der stod en tekst på billedet: "Jeg overgiver mig aldrig", fortalte Søren Søndergaard og vendte flere gange tilbage til dette udsagn.

Søren Søndergaard fortalte også om Martin Merrilds internationale arbejde og om, at han har trykket hånd med mange store internationale personligheder og statsoverhoveder.

- Men du har aldrig glemt at være landmand, fremhævede Søren Søndergaard.

Selv fremhævede Martin Merrild stoltheden over at repræsentere sine kolleger, som typisk er stærke individualister, men som alligevel har et stærkt fællesskab.

- Landmænd er stolte, solide mennesker, der er parate til at tage ansvar, sagde han blandt andet.