Abonnementsartikel

Den danske Logset importør fokuserer på forhandling og servicering samt salg af reservedele til ind- og udland.

Det er lidt stille denne efterårsdag hos Euromatic i Viborg. Telefonerne ringer dog med jævne mellemrum, og fra værkstedet bliver hamren og banken suppleret af lyden af et svejseapparat.

Nu vil det også være forkert at bedømme virksomheden, der forhandler og servicerer skovmaskiner fra finske Logset, aggregater fra SP og Log Max og derudover fungerer som serviceled for andre mærker, udelukkende på aktiviteterne denne dag og på denne adresse. I det daglige foregår langt størstedelen af servicen ude hos kunderne i de danske skove.

- Der er nogle tilfælde, hvor vi skal bruge fast underlag for at kunne arbejde på maskinen, og derfor får den fragtet her til værkstedet i Viborg. Men som udgangspunkt arbejder vi på dem i skovene, siger Poul Thuesen, der er direktør og daglig leder af den otte mand store virksomhed.

Voksende lager

Deres historie udspringer af Silvatec, hvilket fortsat smitter af i form af servicering af eksisterende Silvatec maskiner i Danmark. Men det område er nedadgående.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg mener, vi udførte 35 filterskift på Silvatec maskiner sidste år, og vi er ikke engang på 50 procent af det tal på nuværende tidspunkt i år. Det er ikke forkert at sige, at det går stærkt ned ad bakke med servicering af Silvatec, konstaterer Timmo Thuesen fra Euromatic.

Derfor er det ikke underligt, at det er forhandlingen og serviceringen af Logsets program af skovmaskiner, som fylder hovedparten af aktiviteterne.

- Vi styrer også forretningen over på servicering af flishuggere samt salg af reservedele. Vores lager vokser hver dag med dele til Logset, Silvatec og SP, siger Poul Thuesen.

I erkendelse af, at Danmark er et lille marked, sælger de også uden for landets grænser.

- Vi sælger stille og roligt flere og flere reservedele til udlandet. Hovedsagligt til Tyskland, siger Timmo Thuesen.

Danske tilpasninger

I dag har Euromatic 10 Logset maskiner kørende i Danmark og derudover flere Logset fældehoveder på Silvatec maskiner. Udviklingen følger med efterspørgslen, og således opfylder alle nye Logset skovmaskiner kravene til formatet StanforD, hvor drifts-, produktions- og kalibreringsfiler lagres.

- Det var et krav på Sjælland sidsen sidste år og fra i år også i Jylland, at skovmaskinen kan opsamle informationerne i sin computer. Alle nye Logset maskiner opfylder kravene. Hvis man kører i statsskove eller certificerede skove, skal man opfylde kravene. Kører man for en landmand, er det ikke nødvendigt. Men nutidens krav til træet involverer både skoventreprenøren og leverandøren af maskinen. Man er nødt til at forholde sig til kravene, og det gør vi, siger Poul Thuesen.

Logsets eget TOC-MD målesystem klarer blandt andet opmålingerne. En handling som maskinførere på andre mærker ifølge Poul Thuesen må klare manuelt på en blok.

- Vi har endda fordansket TOC-MD programmet, så det også kan håndtere langtømmer. I Danmark har vi tradition for at producere langtømmer, da det er en mere fleksibel løsning, der gør, at træet kan bruges til flere formål, siger Poul Thuesen.

Flere skader

Euromatic oplever en stigning i henvendelser fra forsikringsselskaber, som har brug for vurdering af skader på skovmaskiner og ikke mindst priser for udbedring. En udvikling Viborg-virksomheden hilser velkommen, da det er med til at udbrede deres viden og erfaring fra skovbranchen.

Selv oplever Poul Thuesen en udfordring for den danske skovbranche - en udfordring som også involverer skader.

- Mange maskinførere i skovene er tæt på de 60 år, og de skal finde afløsere i en nær fremtid. Jeg har oplevet, at maskinførere af andre nationaliteter kommer til Danmark og arbejder i skovmaskinerne, men det er som om, de ikke har samme fornemmelse for skovene og maskinerne. Det er i hvert fald min egen oplevelse, siger Poul Thuesen og uddyber:

- Vi ser flere skader, som er opstået på grund af manglende vedligeholdelse med smøring og filterskift, eller hvor kranen er braget ind i alting. Der er et andet fokus på maskinens tilstand, når det er maskinens ejer, som selv kører, hvilket hovedparten af vores kunder gør.

Logset har i øvrigt en ny skovningsmaskine på vej på verdensmarkedet. Den testes i øjeblikket på "hjemmebane" i Finland, og det er planen, at den lanceres i løbet af januar 2016.