Lyt til artiklen:

Green Chip skruer op for produktionen af flis-monstre

00:00
Hastighed: ???x
03:12

Der skal mange flere eksemplarer af den reinkarnede Silvatec flishugger, aka flis-monstret, ud i skovene i de kommende år. Først og fremmest i Danmark og senere i udlandet.

Det er i hvert fald ambitionen hos Green Chip, der overtog design og IP-rettigheder på den selvkørende flishugger, da Silvatec gik konkurs for år tilbage. Siden 2019 har de arbejdet på at bygge en maskinfabrik op omkring den enestående maskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores mål og vores plan er nu, at vi skal op og producere tre nye maskiner om året, fortæller Ulrik Nielsen, der blandt andet har ansvaret for produktionen hos Green Chip.

rich-media-2
Ulrik Nielsen har officielt titel af "Store Manager" hos Green Chip, men har mange flere kasketter på i den foreløbigt lille organisation. Foto: Jacob Kaas.

I nordjyske Haverslev har de foreløbigt fem medarbejdere siden starten i 2019 produceret fire eksemplarer af den glubske skovmaskine, mens den femte netop er sat i produktion.

Dermed har virksomheden stået igennem de klart dyreste år for en ny produktionsvirksomhed, hvor der både ligger mange engangsinvesteringer, og hvor der skal dokumenteres og bygges op fra bunden.

I 2024 er det planen, at der skal produceres to nye maskiner og så tre i 2025. Men det er et stort puslespil, der skal gå op, når man som en lille producent skal øge sin produktion.

Komponenterne produceres hos kæmpestore leverandører især i Tyskland, og når man som Green Chip endnu ikke efterspørger et ret højt styktal, så kommer man ikke først i køen, og så får man lov til at betale mere end større producenter kan presse sig til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men de kan da efterhånden huske, hvem vi er, når jeg snakker med dem, siger Ulrik Nielsen.

rich-media-5
Til venstre ses Green Chips maskine nummer to som en kunde har byttet ind til en ny maskine. Til højre er det eksemplar nummer fem, der er under opbygning. Foto: Jacob Kaas.

- Det bliver ikke let at øge produktionen. Og det er også kapitaltungt, men jeg tror på, at det er realistisk at komme derop. Med tre maskiner om året vil produktionen umiddelbart være bæredygtig for virksomheden, og fabrikken får en base at udvikle sig på, forklarer Ulrik Nielsen.

Yderligere vækst

I forhold til afsætning, så er sigtet på den korte bane fortsat indstillet på det danske marked.

Der kører stadig en del gamle Silvatec-flishuggere med høje timetal rundt i de danske skove, og det er netop disse potentielle kunder, som Green Chip bearbejder på nuværende tidspunkt.

rich-media-6
Test af en renoveret kardan til den brugte flishugger, der i disse dage bliver klargjort til en ny kunde. Foto: Jacob Kaas.

Men på den lange bane, om Green Chip skal vokse yderligere og øge produktion endnu mere, så skal der kigges ud over landets grænser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er potentiale til meget mere. Vi har fået mange forespørgsler fra udlandet allerede. Men at begynde at sælge til udlandet er heller ikke noget, man "bare" gør, siger Ulrik Nielsen.

Den første Silvatec-flishugger blev præsenteret på Langesømessen i 1984. Der blev indtil Silvatecs konkurs i 2017 produceret 45 eksemplarer. Green Chip leverede den første udgave af den opdaterede version i 2020.