Abonnementsartikel

Josef Karlsson vandt for andet år i træk DM i udkørsel under Langesømessen. Nu rettes blikket mod næste års titel, der giver adgang til verdensmesterskabet, der afholdes i Sverige.

Med få sekunder tilbage af udkørselskonkurrencen kom Josef Karlsson til at skubbe til tårnet, som alle deltagerne ved banens aflutning skulle bygge af store "træklodser". Tårnet dansede fra side til side og truede et øjeblik med at brase sammen og rive en ellers suveræn sejr ud af hænderne på maskinføreren fra Ulfborg. Men tårnet fandt igen sin ro, og få øjeblikke senere kunne Josef Karlsson træde ned fra den store Ponsse-maskine som danmarksmester i udkørsel - en titel, han også vandt sidste år.

- Det var lige på vippen ved tårnstablingen, men det holdt heldigvis. Banen var noget smallere end sidste år, og især i hjørnerne manglede der plads, og det var en udfordring, sagde Josef Karlsson, som i år deltog for femte gang.

Han var synligt overrasket, da dommerne kunne fortælle ham, at han havde gennemført finalerunden næsten to minutter hurtigere end nærmeste konkurrent, men det var fra konkurrencens start tydeligt, at vestjyden skulle regnes blandt favoritterne til at hjemtage pokalen. Således var han fejlfri og havde hurtigste tid i både den indledende runde og i finalerunden.

Glemte en pind

Der var godt nok en enkelt deltager, der kunne matche Josef Karlsson i første runde, nemlig Kenneth Vinderslev, der fik noteret præcis samme tid som den senere vinder. Men der ventede den femdobbelte mester en grum sandhed, da han hoppede ned fra Ponsse-maskinen efter sin tur rundt på banen: Den tidligere VM-deltager havde overset en enkelt stamme, som han ikke havde fået samlet op, og derfor fik han en tidsstraf på fire minutter, og det var lige nøjagtigt nok til, at han ikke nåede med i finalerunden. Og det var en tydeligt skuffet ex-mester, der resten af dagen ærgrede sig over den dyre fejl. Og Josef Karlsson kunne godt sætte sig ind i, hvordan den kunne ske.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Kenneth er jo normalt hurtig, men det var en smal bane, og når man sidder oppe i maskinen, så kan den slags ske. Man kan selvfølgelig godt mærke spændingen i kroppen, inden man skal i gang, men jeg var noget mere nervøs den første gang, jeg var med, siger Josef Karlsson, som i år deltog i konkurrencen for femte gang.

Til daglig arbejder han hos Euro Træ ved skoventreprenør Torben Poulsen i Haderup i Vestjylland, hvor han kører i en Ponsse Buffalo, der er større end den Ponsse Wisent, der blev stillet til rådighed for deltagerne.

- Det betyder, at jeg kender maskinen, og at det meste er ens, selv om der er lidt forskel i følingen, siger Josef Karlsson, som havde sønnen Alexander med på Langesømessen, og de to fik set flere af konkurrenterne arbejde sig rundt på banen, der bød på præcisionslæsning og tårnstabling på tid.

VM-billet på spil

- Sommetider kan man godt få en idé ved at kigge på de andre deltagere - for eksempel til, hvordan man skal opstille klodserne til tårnet, inden man går i gang med kørslen. Men jeg holdt mig nu til at gøre det på min egen måde i dag, lød det fra Josef Karlsson.

Han havde ikke trænet forud for konkurrencen, for som han selv siger, så kører han jo træ hver dag. Men hvis han på et tidspunkt skulle træne til konkurrencen, kunne det passende være næste år, hvor DM-titlen også vil give adgang til VM, der afholdes hvert fjerde år i forbindelse med SkogsElmia-messen.

- Det er altid sjovt at vinde, men det er endnu vigtigere at vinde næste år. Men en stor del af oplevelsen er nu også at få en hyggelig dag her på Langesømessen og snakke med de andre deltagere, siger Josef Karlsson.

Andenpladsen i årets konkurrence gik til maskinfører Martin Hansen fra Herlufmagle, som har deltaget i mesterskabskørslerne 11 gange, hvorimellem der også tidligere har været en andenplads. Tredjepladsen gik til Tom Møller fra Gedved.

Det er Dansk Skoventreprenør Forening, DSF, der forestår den årlige afholdelse af DM i udkørsel.