I forbindelse med indførelsen af forbud mod gødskning og sprøjtning på § 3-beskyttede arealer har miljøminister Kirsten Brosbøl (S) skønnet, at det vil berøre cirka 36.400 hektar, ferske enge og strandenge, hvor gødskning kan være tilladt.

De cirka 36.400 hektar er ifølge ministeren "estimeret på baggrund af en række GIS-analyser".

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Analyserne er foretaget på bagrund af NaturErhvervstyrelsens markkort-data fra 2013, som indeholder oplysninger om, hvilken afgrødetype der er anmeldt for de enkelte arealer i forbindelse med ansøgning om landbrugsstøtte. Til hver afgrødetype knytter der sig en kvælstofnorm. Da der ikke findes tilgængelige landsdækkende data for tildelingen af gødning på mark-niveau, er kvælstofnormen lagt til grund for, at arealet potentielt tildeles gødning, og at et forbud mod gødskning dermed vil kunne have en erhvervsøkonomisk konsekvens, oplyser Kirsten Brosbøl

Mange undtagelser

Markkort-datasættet er blevet sammenkørt med data over de vejledende registrerede § 3-beskyttede arealer fra ultimo november 2014, og der er som grundlag for analysen peget på, at der i forvejen gælder et forbud mod at gøde naturtyperne hede og mose, "og i praksis også overdrev, hvorfor disse naturtyper er udeladt af beregningen af de erhvervsøkonomiske konsekvenser":

- Ligeledes er de gældende randzonearealer ikke regnet med, da der også her gælder et forbud mod at gøde. Økologiske arealer anvendt til afgræsning er også udeladt, da disse arealer i lovforslaget foreslås undtaget, hvorfor forbuddet ikke vil medføre et driftstab på disse arealer. Endelig er visse afgrødetyper udeladt af analyserne, da disse ikke er forenelige med, at der skulle være beskyttet § 3-natur - eksempelvis vårbyg og vinterhvede - samt arealer omfattet af Tøndermarksloven, som er undtaget fra forbuddet, oplyser miljøministeren.