Nyheder

Gødskning med præcision er ukompliceret

11. feb. | Indrykket af Maskinhandler Indkøbsringen A/S

Marken får den præcise mængde gødning med den nye Rauch Axis H 50.2 EMC+W gødningsspreder.

Del artiklen:

Med arealerne spredt i en radius på op til fem kilometer rundt om Wrang Agro Aps’ centrale produktionsanlæg og maskinhuse på Ryttergade nær Tommerup, er der både langt og kort i marken.

- Især fordi vi jo ikke har store »godsmarker«, men de 540 hektar spredt på en masse små marker, er det godt at kunne have omkring fire tons gødning med pr. læs. Den gamle gødningsspreder rummede 1.500 kg og det krævede, at vi ofte måtte have en mand med en ekstra traktor og en vogn til gødning med i marken. Med den nye Rauch Axis H 50.2 EMC+W sparer vi alene af den grund en masse arbejdstid, fordi vi oftest kan have med til hele marken i et læs, forklarer driftsleder i marken hos Wang Agro, Roberth Krogaard.

90 procent pløjefri

Ejeren af Wrang Agro, Jacob Wrang Rasmussen, overtog den omfattende svineproduktion og det store markbrug i 2017.

- Vi har intensiveret overgangen fra plov og rotorharve til mere og mere pløjefri dyrkning, og i dag vil jeg kalde os 90 procent pløjefri uden at være religiøse med det, siger Roberth Krogaard.

- Alting forberedes på at nyttiggøre faste kørespor og bevæge os mere og mere henimod de muligheder, præcisions-gps giver os. Vi valgte en gødningsspreder med egen gps for også at kunne anvende den på vore lidt ældre traktorer. Allerede nu, hvor vi kører med faste kørespor i et 24 meter system, klarer gødningssprederen derfor automatisk at håndtere kiler og kantspredning, så der ikke finder overlapninger sted, fortæller driftslederen.

Tabel i app’en

- Endnu er vi ikke begyndt med gradueret gødskning, men det vil helt sikkert komme.

Roberth Krogaard er stærkt begejstret for den tryghed, det giver at kunne indtaste gødningstype og -mængde efter de anvisninger, Rauch-appen, både han og den faste markmand har på telefonen. 

- Appen opdateres hele tiden, og vi har endnu ikke oplevet, at en gødningstype ikke findes i den. Så slår vi det op på telefonen og indtaster det i gødningssprederens skærm, og det passer hver gang. Det er helt utroligt, så præcist, vi kan regne med mængderne, og der er altså meget at spare ved at undgå overlapninger i kiler og langs kanter på de mange små marker, vi har her.

Hydrauliske spredetallerkner

Roberth Krogaard er især betaget af den simple betjening af Rauch Axis H EMC+W gødningssprederen. 

- Jeg synes det er smart, at spredetallerknerne drives hydraulisk og individuelt. For det første er det nemt at koble maskinen til traktorens hydraulik og de af vores traktorer, der kører med gødningssprederen, har alle den nødvendige kapacitet. 

- Inde på skærmen er der en visuel opsætning, så man hele tiden har overblik over funktionen, hvornår den for eksempel kører med kantspredning eller i kiler, forklarer han.

Korrekt fordeling

Foreløbigt er det nok graduering af udsædsmængderne ved såning, der hos Wrang Agro betragtes som de lavesthængende frugter fra præcisions-gps. 

- Inden længe regner vi da også med at skulle bruge gødningssprederen til gradueret gødskning. Især er det vigtigt at komme dertil, hvor vi så kan spare lidt på vækstreguleringen, siger Roberth Krogaard.

Driftslederen viser gerne frem, hvordan afgrøderne i kiler, langs kanter og på skrappe stigninger, ingen steder afslører nuancer af utilsigtede variationer i gødningstildelingen. 

- Det er godt at vide, at marken lige præcis har fået den tiltænkte mængde over hele arealet. Og betryggende for os, der kører med gødningssprederen, at når den er indstillet efter appen og gødningstypen, så passer det, siger han.

Fakta om: Rauch Axis H 50.2 EMC+W liftophængt gødningsspreder

  • Vejeceller registrerer hele tiden mængden af gødning i beholderen
  • EMC torsionsmålere kontrollerer doseringen individuelt på h og v spredeskive
  • CDA-teknologi med sektionsafluk og avanceret gps, der regulerer efter nedfaldspunktet og derfor giver størst mulig præcision
  • Hydraulisk og individuelt drevne spredeskiver
  • Elektrisk drevet omrører
  • Op til 50 meters spredebredde
  • Beholdervolumen er på 4,2 tons gødning

OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

reklame