Abonnementsartikel

Danskejede svinefarme i Rusland sender masser af penge hjem til ejerne som følge af Ruslands embargo af blandt andet landbrugsvarer fra EU.

Handelskrigen mellem Rusland og EU har lagt sig som et tungt åg over den europæiske landbrugssektor - herunder også de danske svinebønder, som har haft et hårdt 2014 og kan se frem til et endnu hårdere 2015.

Men der findes faktiske danske svinebønder, som tjener styrtende med penge midt i krisetiden, nemlig dem som har valgt at investere i store svinefarme i Rusland. Her har handelskrigen afstedkommet store prisstigninger på svinekød, som koster 50 procent mere end i Danmark. Sammenholdt med produktions-vilkårene i Rusland giver det de danskejede bedrifter driftsresultater på 50 procent af omsætningen. Det skriver Børsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Øger produktionen under krisen

Danish Crown har tidligere på året vurderet, at der også vil være plads til dansk svinekød på det russiske marked, når handelskrigen ophører, men opgaven med at komme tilbage i kølediskene i de russiske supermarkeder bliver udfordret i takt med, at de danske svineproducenter i Rusland også arbejder hårdt på at øge produktionen under krisen. Hos Danske Svineproducenter ser man ikke de dansk-russiske kolleger som et problem.

- De har valgt at satse på et meget svært marked, og det ser ud til, at de vinder på det. Vi er voldsomt udfordret på produktionen herhjemme, men jeg får det jo ikke ringere af, at andre tjener penge andre steder, siger formand for Danske Svineproducenter Henrik Mortensen, som har det fint med, at der er danske svinebønder, som får en god forretning ud af den nuværende situation.