I hvert fald når det gælder kapaciteten, er det verdens største liftsprøjte, som producenten Danfoil bringer med til den snarlige Agritechnica messe i Hannover. Samme sted viser producenten et nyt injektionssystem med GPS.

Danfoil præsenterer på Agritechnica en ny 1.500 liters fronttank, og når den kombineres med en Danfoil Airboss liftsprøjte, har man markedets største liftsprøjte - når det gælder kapaciteten, som er på 65 hektar på en tankfuld.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Danfoils 1.000 liters liftsprøjte har i forvejen en kapacitet på 25 hektar pr tankfuld, hvilket skyldes Danfoils særlige forstøverprincip, hvor væskemængden er på mellem 30 og 60 liter pr hektar. Men den 1.500 liters fronttank lægger yderligere 40 hektar til kapaciteten.

Kombinationen har dermed samme kapacitet som mange trailersprøjter og selvkørende sprøjter. Hvis man vil opnå lignende kapacitet med en konventionel sprøjte, vil det kræve en tankstørrelse på mindst 10.000 liter. Som en sidegevinst giver liftsprøjtens lave egenvægt et lavt marktryk.

Fordelen ved den høje kapacitet er også flere effektive sprøjtetimer, hvilket betyder, at sprøjteføreren kan foretage en rettidig sprøjtning og i sidste ende sikre udbyttet. Endelig minimeres antallet af påfyldninger og transport, hvilket har indflydelse på antal arbejdstimer og på brændstofforbruget.

Nyt injektionssystem

Til Agritechnica medbringer Danfoil tillige det prisvindende injektionssystem med GPS-styring kaldet MultiDose Injectionssystem. Via GPS-signal kan injektionspumperne styres automatisk og dosere efter markkort eller sensorer på bommen. Det betyder, at midlet kun afsættes i de områder på marken, som er angrebet. I sidste ende giver det en betydelig reduktion i brugen af sprøjtemiddel.

Danfoil vandt sidste år en international pris for videreudviklingen af Danfoil MultiDose Injectionssystem. Prisen er uddelt for sammenkoblingen mellem Danfoils injektionssystem og GPS-styring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

 Danfoil har i samarbejde med Trimble og Lykketronic udviklet software og hardware til GPS-udstyr, som kan styre de seks injektionspumper individuelt. I praksis sker det ved, at sprøjteføreren registrerer behovet for plantebeskyttelse forud ved at udarbejde et GPS-baseret tildelingskort, som efterfølgende uploades i Trimbles GPS-styring. Under sprøjtningen styres injektionspumpen af Trimble GPS’en og aktiveres kun på de angivne områder. I fremtiden forventes det, at teknologien kan kobles sammen med observationer fra dronefly.

Injektionssystemet kan også kobles sammen med Trimble GreenSeeker sensorer, som placeres på bommen. Kunden kan vælge, om han ønsker automatisk styring af doseringen fra GreenSeeker sensoren på en eller alle seks pumper. Sensoren måler afgrødens biomasse og varierer doseringen ud fra denne måling.

På Agritechnica udstiller Danfoil yderligere to maskiner, nemlig AirBoss liftsprøjte 24M med 1.000 liter tank og ConCorde trailtersprøjte 24M med 3.000 liter tank.