Beregninger viser, at landbruget årligt kan reducere udledningen af metan og lattergas med op til 1,1 millioner tons CO2-ækvivalenter og øge oplagring af kulstof i jorden med 0,9 millioner tons. Det viser en ny rapport fra DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet.

Regeringens klimaplan lægger op til, at blandt andet landbruget bliver pålagt at bidrage til at nedsætte Danmarks udledning af drivhusgasser. Klimaplanen indeholder en bruttoliste over relevante virkemidler, der kan bidrage til dette. For at politikerne kan vælge de bedste egnede virkemidler, skal de have et overblik over, hvor stor effekt hvert enkelt tiltag har på udledningen af drivhusgasser, og hvor meget de enkelte tiltag vil koste samfundet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DCA har i dialog med Københavns Universitet beskrevet og vurderet effekterne af de tiltag, som landbruget eventuelt kunne sætte i værk. Forskernes oversigt over mulighederne for at reducere drivhusgasser fra landbruget omfatter især udledning af metan og lattergas, men også ændringer af kulstofindholdet i jorden. Nogle af tiltagene kan bidrage til forsyning af biomasse til energisektoren. Disse effekter er også medtaget i rapporten. 

Læs rapporten her.