Landbrug & Fødevarer stille spørgsmålstegn ved beregningerne i regeringens bruttokalog over virkemidler til CO2-reduktionen. Flere beregninger undrer L&F's næstformand Lars Hvidtfeldt.

- Omkostningen ved en række tiltag synes meget lav, og nogle er urealistisk lave - der er regnet forkert, erklærer Lars Hvidtfeldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han sætter også spørgsmålstegn ved, om de angivne klimaeffekter er så høje som angivet i kataloget.

- Fødevareministeriet sagde for fem år siden, at låg på gylletanke ikke kan betale sig. Der er ingen gevinst ved overdækning, når landmænd overholder gældende lovgivning for for flydelag, og de nye gylletanke får overdækning. Så kommer dette katalog fra et andet ministerium. Jeg kan godt blive lidt forvirret, siger han.

Paradoksal afgift

I virkemiddelkataloget er dette forslag da også i aller-dyreste ende med en pris på over 15.000 kroner pr. ton CO2.

En anelse dyrere er forslaget om køling af gylle i svinestalde, som koster 16.000 kroner pr. ton fortrængt CO2.

Dette forslag skal tænkes sammen med et biogasanlæg for at få økonomien til at hænge sammen, understretger Lars Hvidtfeldt. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor er det paradoksalt, at regeringen foreslår en energiforsyningssikkerhedsafgift (afgift på biomasse, red.), der rammer vore biobrændsler og stiller dem endnu dårligere i konkurrencen med de fossile brændsler. Det hænger ikke sammen, siger han.

Regnefejl

Forslaget om at reducere kvælstoftilførslen med yderligere 10 procent indeholder åbenlyse regnefejl, mener han.

- I dag operer vi med en reduktion på 15-18 procent, og den koster os over tre milliarder kroner. De regner sig frem til, at yderligere 10 procent kun koster 170 millioner. Det tror jeg simpelt hen ikke på. Det vil koste abnorme beløb at reducere yderligere, fastslår Lars Hvidtfeldt.

- Forslaget om at kickstarte bioøkonomien vil vi meget gerne diskuteremed f.eks. tilskud til energipil, for der ser vi fremtidige muligheder.

Skal ikke udtage jord

- Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) nævner ofte udtagning af dårlig landbrugsjord, men det er en forkert synsmåde, for danske landmænd er de mest klimaeffektive i hele verden, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Vi skal have bæredygtig intensiv produktion og ikke begrænse produktionen, for det flytter bare produktionen til udlandet, bemærker Peter Hvidtfeldt til forslaget om at udtage 35.000 ha organogene jorde. I givet fald skal det ske frivilligt og med fuld erstatning, mener han.

- Landbruget har reduceret sin CO2-udledning med 23 procent siden 1990, mens produktionen er øget med 20 procent. Vi producerer mest klimaeffektivt i hele verden, siger han.

Forslaget om højere afgift på landbrugsmaskiner regner Lars Hvidfeldt som en ny afgift og dermed i gruppen af forslag, som Martin Lidegaard selv afviser.