- Man har i mange år fortalt os, at det ikke er muligt at sætte frekvensstyring på eksisterende anlæg, men det har vi altså haft succes med i adskillige år. Det forlænger levetiden på det eksisterende anlæg og kan reducere energiforbruget med cirka 50 procent, fortæller direktør for VengSystem A/S, ingeniør Niels Veng. Han opfordrer derfor til, at man enten sætter en frekvensstyring på sit eksisterende ventilationsanlæg eller ved nyanskaffelse "nøjes" med at investere i et frekvensstyret anlæg, frem for væsentligt dyrere EC-ventilatorer , som der er i de seneste år skrevet rigtig meget.

- Sammenlignet med de ældre Triac-anlæg er EC-ventilatorerne væsentligt bedre, men sammenlignet med et frekvensstyret ventilationsanlæg er der ikke andet end fem procent at hente i forbedret effekt på en EC-ventilator. Det er for lille en forbedring til, at det kan dække den noget højere indkøbspris, mener Niels Veng.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere sjældent end guld

Ifølge direktør for VengSystem A/S, ingeniør Niels Veng, er der en særlig grund til at de nye EC-ventilatorer er væsentligt dyrere end andre ventilatorer på markedet.

- En EC-ventilator har en permanent magnet, som er det, der trækker selve vingerne rundt. De er lavet med nogle meget sjældne metaller, som Kina enerådigt sidder på markedet af. Mineralerne blandes i metallet i magneten, som derved bliver meget kraftig. Ulempen er bare, at nogle af mineralerne er så sjældne, at de er dyrere end guld, hvilket er med til at sætte prisen i vejret på EC-ventilatorerne, fortæller Niels Veng.

Læs mere om VengSystem A/S i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 7. maj.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk - klik her.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller på 7620 7970.