EU-kommissionen har foreslået en obligatorisk negativliste, som skal sikre, at landbrugsstøtten går til landbruget og ikke til andre brancher som golfklubber, landingsbaner, campingpladser med mere. Det skabte debat på rådsmødet i Bruxelles mandag mellem fødevareminister Mette Gjerskov og landbrugskommissær Dacian Ciolos, skriver altinget.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareministeren er uenig

Dette er Mette Gjerskov uenig i, og hun frygter, at en obligatorisk negativliste vil føre til etablering af virksomheder, som bortforpagter jorden til andet landbrug.

Hun mener derfor, at man relativt nemt kan komme udenom listen, men at den til gengæld vil føre mere administration og kontrol med sig. Hun vil hellere se på den reelle aktivitet, der er på landbrugsjorden og vurdere støtten derudfra, og hun mener derfor at listen skal være frivillig, og det er der flere EU-lande der støtter hende i.

Forslag om kompromis

Men Dacian Ciolos opgiver ikke uden videre sit synspunkt.

-Hvordan forestiller I jer en fælles landbrugspolitik, hvis alle gør, som de vil, spurgte han Mette Gjerskov ifølge Altinget.

Der er foreslået et kompromis, som lægger op til, at listen skal være obligatorisk for alle lande, men at der så til gengæld er flere krav som skal opfyldes for at komme med på listen. Det er så op til det enkelte land, om der skal flere eller færre krav på listen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Spørgsmålet blev ikke endelig afgjort på mødet.

Særlig støtteordning for nye landbrugere

Der blev også på mødet diskuteret, om der skal laves en obligatorisk støtteordning for førstegangsetablerede landbrugere under 40 år. Også i denne sag mener Danmark, at ordningen bør være op til det enkelte medlemsland.