Verdens største biogasanlæg er ikke kommet over sin første fødselsdag helt uden vanskeligheder. Maabjerg Bioenergy, som anlægget ved Holstebro hedder, har manglet tørstof i gyllen.

- Selve anlægget producerer den gas, det skal med de råvarer, der kommer ind. Problemet er, at råvarerne ikke har været så gode, som projekteret, siger Kristian Gade, som er formand for den leverandørforening, der har ansvaret for at levere de enorme mængder gylle.

Selve bioenergy-anlægget er ejet af forsyningsselskaberne i Holstebro og Struer.

15-20 procent tyndere

- Vores anlæg er det første, der afregner gylle ud fra tørstofindholdet, og da vi planlagde tingene for seks-syv år siden, tog vi den bedst tilgængelige viden. I praksis må vi konstatere, at gyllen er 15-20 procent tyndere end forventet, siger Kristian Gade.

Han fortæller, at tørstofindholdet er omkring 5,8 procent, men der er skrevet kontrakt på levering af gylle med 6,5 procent tørstof.

- Vi har kontrakt på 457.000 ton gylle om året med et tørstofindhold på 6,5 procent. Det svarer til 30.000 ton tørstof. Nu er vi så ved at regne på, hvordan vi får kørt det ekstra tørstof ind på den mest begavede måde, siger Kristian Gade.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hønsemøg

Løsningen hedder kyllinge- og hønsemøg samt dybstrøelse.

- Vi er så småt begyndt med at køre seks læs dybstrøelse på dagligt. Det skal gøres seks dage om ugen. Vi kan sagtens skaffe den dybstrøelse, der skal til, siger Kristian Gade, som selv er en af de landmænd, der pludselig bliver leverandører til selskabet, han er formand for. Det har han ikke været hidtil.

- Jeg leverer dybstrøelse, og så får jeg gylle retur, siger Kristian Gade.

Leverandørforeningen til Maabjerg Bioenergy har 135 medlemmer, og 15-20 af dem skal til at levere dybstrøelse til anlægget i Holstebro.

- Det hele handler om, at vi får fuld gas på anlægget, og at det bliver fyldt med gode råvarer. Anlægget har bevist, at det godt kan producere gas med knap så gode råvarer. Anlægget kan ikke gøre for, at råvarerne ikke har været i orden, siger han.

Dyrt for leverandører

Kristian Gade siger, at nogle leverandører har betalt en høj pris, fordi der ikke har været tørstof nok i den gylle, de har fået transporteret ind til anlægget.

- De har fået en regning på det tørstof, der har manglet. For nogle landmænd har det været regninger i 100.000-kroners-klassen, siger Kristian Gade, som dog regner med, at tingene nu er på plads de næste mange år. Leverandørerne har skrevet kontrakt for 20 år.

- Mit indtryk er, at nu, hvor vi har fået lavet det her nye setup, er der umiddelbart tilfredshed blandt leverandørerne. Der vil altid være udfordringer, når noget nyt bliver startet op, og dem har vi haft nok af, siger Kristian Gade.

Vand skal ikke i gyllen

Han nævner, at landmændene også har skullet lære nogle små fif.

- Der har været mange landmænd, der ikke har lavet god gylle. Der er forskel på, hvordan man håndterer den. Det er sådan noget som at få ledt vand uden om gylletanken, for man laver nu engang ikke gas af vand. Det er sådan nogle små praktiske ting, vi har brugt det første år på at lære. Når det er på plads, er vi fortrøstningsfulde, siger Kristian Gade.