Det er med lige dele forundring og vrede, at Bent Graversen konstaterer, at Jutland Meat er gået konkurs. Torsdag leverede Bent Graversen slagtesvin for 270.000 kroner til slagteriet i Struer, som gik konkurs fredag.

- Det er kriminelt at blive ved med at køre grise ind, når man er bekendt med, at slagteriet skal stoppe. Det er ulovligt at påføre andre tab med fortsæt, og når man kører grise ind torsdag og drejer nøglen fredag, er det svært at tro, at man ikke har mistanke om, hvad der sker, siger Bent Graversen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har allerede talt med andre leverandører, som vil gå sammen og muligvis gøre erstatningskrav gældende.

Leverandør for tre år siden

Bent Graversen begyndte at levere sine 10.000 årlige slagtesvin til Jutland Meat for tre år siden. Først som split-leverance, men de seneste to år er alle grise sendt til slagteriet i Struer, som ligger 15 minutters kørsel fra den vestjyske svineproducent.

- Jeg synes, det var en god idé at få en lokal virksomhed op at køre, og jeg har haft en god fornemmelse af at læsse grisene på bilen, og 15 minutter senere var de læsset af igen, siger Bent Graversen.

Problemer i 2011

Han har ikke haft mistanke om, at en konkurs var på vej.

- Vi har godt vidst, at 2011-regnskabet ikke var godt, men der var ikke signaler om andet end at det gik der ud af. Jeg har ikke set det komme. De er blevet ved med at øge slagtningerne, lave aftaler og har kæmpet for at få grise ind lige som alle andre slagterier. Der var ikke tegn på, at de var kørt ud i vigesporet, siger Bent Graversen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De gange, jeg har talt med direktøren (Henk Mentink, red.) har jeg hørt, at markedet var hårdt, men det gik godt, og der var god gang i tingene. Jeg havde ikke grund til at tro andet end at det gik godt, siger Bent Graversen, som ikke har fået en detaljeret forklaring her efter konkursen.

Svineri med lageret

- Jeg har hørt, at det har været et svært marked omkring jul med vigende afsætning og ekstra omkostninger til at lægge på lager og fryse ind, siger Bent Graversen. Han kalder den fremgangsmåde for sjofel.

- Det er noget svineri, at de øger lageret og undlader at betale leverandører, og den dag, de drejer nøglen er der et stort varelager og en masse ubetalte regninger. I stedet kunne der være solgt ud af lageret, og leverandørerne kunne være betalt, siger Bent Graversen.

Retur til Danish Crown

Han fik en kvart million kroner i betaling så sent som torsdag, men som nævnt mangler han afregningen for de svin, han sendte af sted i torsdags. Næste uge sender han grise til Danish Crown.

- Ellers har jeg ikke besluttet mig for, hvad der skal ske, siger han. Bent Graversen håber, at de berørte leverandører møder forståelse fra deres pengeinstitut, hvis de pludselig mister en uges indtægt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men situationen vil nok være meget individuel, siger han.

Slut i Struer

Bent Graversen tror, det er slut med slagteri i Struer, som engang var centrum for en af de store andelsselskaber, Vestjyske Slagterier, som siden blev en del af Danish Crown.

- Set i lyset af, at antallet af svin til slagtning falder, så tror jeg ikke, slagteriet i Struer kan fortsætte. De andre slagterier kan lynhurtigt slagte grisene, og der er kamp om råvarerne, siger Bent Graversen.