Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Fem år efter AC Farming-konkurs: Vi har ikke fortrudt, vi tog chancen
- Jeg har det fint med det job, jeg har. Når man går en anden vej - eller tvinges til at gå en anden vej - ser man glæderne i det, man har. AC Farming var fedt, og vi lavede det, vi havde lyst til. Men vi passede ikke grise og kørte traktor. Jeg har måske fundet lidt tilbage til den glæde, som var grunden til, at jeg valgte landbruget i sin tid.
Ordene er Jan Rodenbergs. Her fem år efter AC Farmings konkurs, er boet endeligt lukket, og han kan åbne et nyt kapitel i sit liv, efter et stormfuldt kapitel som administrerende direktør i AC Farming.
- Det, vi gjorde, var jo at prøve at skabe en landbrugsvirksomhed, der blev drevet professionelt med HR og økonomiafdelinger - ligesom de store koncerner, forklarer Jan Rodenberg.
Ideen så også ud til at flyve, selskabet ekspanderede hurtigt gennem to et halvt år via opkøb af konkursramte ejendomme. På toppen var der 18 ejendomme med grise, og produktionen var 250.000 smågrise om året. Men så trak investor og bank stikket.
- Modellen var rigtig, vi manglede jo kapitalen til at køre det igennem. Hovedinvestor og bank kunne ikke snakke sammen, og blev bange samtidig og løb deres vej, lige da vi skulle bruge nogle penge. Det var meget få millioner, der skulle til, så havde vi tjent penge på den anden side. Men det er nemt at se bagefter. Det er ikke så nemt at se fremadrettet, når man står i det, reflekterer Jan Rodenberg.
Fem år
Uanset hvad, så var facit, at AC Farming blev erklæret konkurs. I den forbindelse sagde Jan Rodenberg, at han regnede med at oprydningen ville tage fem år. Det var i 2018, og dermed er de fem år gået. Han fik også ret i forudsigelsen.
- Både mig selv og Jonas (Juhl Kristensen, medejer. Red.) fik gældssaneringer her i sommer. Det er gjort efter konkursboerne er lukket, for før kunne vi ikke søge. Og det har så været det sidste punktum, fortæller Jan Rodenberg.
Og der er tale om et punktum i historien om AC Farming. Ikke et komma eller et semikolon. Der er ikke ambitioner om at forsøge sig igen.
- Nu gik der fem år med det. Vi er blevet fem år ældre, og desuden har vi ikke kapitalen til det, konstaterer Jan Rodenberg.
De 18 ejendomme blev solgt til store navne i griseproduktionsbranchen, og der er i dag grise i alle stalde.
For Jan Rodenberg bød konkursen på et halvt års arbejde for boet, mens familien boede i et af de tilhørende huse. Det flyttede de fra efter fire måneder, hvor de flyttede til Jan Rodenbergs hustrus slægtsgård, hvor de nu bor og driver jorden i fritiden.
- Vi driver lidt planteavl og laver lidt slagtesvin - dem passer jeg selv, siger Jan Rodenberg, der ligesom sin hustru har fået fuldtidsjob. Begge stadig i landbrugsbranchen.
Efter han forlod boet i AC Farming tog Jan Rodenberg et par måneders barsel med den datter, som han blev far til midt under konkursen. Herefter havde han job i en virksomhed, hvor han solgte kemikalier til foderstofindustrien.
- Så blev jeg headhuntet af AB Neo, hvor jeg nu sælger mælkepulver og mælkeanlæg til svinestalde, siger Jan Rodenberg, der ikke sender mange tanker til AC Farming til hverdag.
- Det er ikke noget, jeg spekulerer så meget på mere. Vi har gode jobs og en okay situation efter gældssanering. Jo, det var dyrt, men nu er vi på nul og kan starte op igen. Så gammel er jeg heller ikke, at jeg ikke kan nå at lave en fornuftig pensionsopsparing, siger Jan Rodenberg, der bemærker, at man som 45-årig stadig er ung landmand.
Har ikke fortrudt
Jan Rodenberg har ikke fortrudt, at han sammen med kompagnoner startede AC Farming.
Han mener fortsat, at modellen er den rigtige vej at gå for landbruget. Af samme årsag håber han, at dem, der forsøger at starte lignende virksomhed op lykkes med det.
- Det er også en mulighed for unge mennesker at komme ind i erhvervet, hvis man får lavet modeller, hvor ting ikke er personligt ejet, men som selskabsform med ekstern kapital. For vores 70 hektar og lidt slagtesvin, som vi driver nu, det er ikke det, folk går på landbrugsskole for. Det er hyggeligt, men det er ikke fremtiden for dansk landbrug, mener han.
Han ser, at flere af køberne af de tidligere AC Farming-ejendomme har lignende kontruktioner, eller i hvert fald noget, der minder om. Og det bekræfter ham i, at vejen var rigtig.
- Dem, der overtog, de er jo dér i dag. Martin Lund Madsen, Mads Rauff, Peter Kjær Knudsen, de har alle sammen opbygget sådan nogle koncerner, siger Jan Rodenberg, der dog ikke ser nogen mulighed for, at man i dag vil kunne starte noget som AC Farming.
- Det, vi gjorde dengang, det kunne man dengang. Ikke i dag, der kan du ikke skrabe ejendommene sammen - det var noget, der kunne gå i 2017-2018, konstaterer han.
Dermed er vi tilbage ved konkursen, som ifølge Jan Rodenberg kunne være undgået ved et indskud på fem millioner kroner fra bank og investor.
- Vi blev lukket, fordi investor og bank var sikre på, at de kunne få deres penge ud, selvom vi blev solgt under konkurs. De mente pantet var så godt. Det forklarede vi dem, at det ikke var, og det viste sig også, at det var det ikke. Havde de bare vidst, at de kunne have smidt fem millioner kroner, og så have undgået at tabe 100, siger han og fortsætter:
- Det kan man ærgre sig over, men vi er et godt sted i dag. Det er mere ærgrelsen over, at modellen ikke fik lov at leve sit liv.
Læringskurven var stejl i AC Farming årene. Der skete meget hele tiden, og Jan Rodenberg lærte at få ting til at køre. Det var ganske enkelt nødvendigt. Men han lærte også, at man ikke kan arbejde 20 timer i døgnet hver dag resten af livet. Begge dele er ting, som han har taget med sig videre fra eventyret.
Derfor falder svaret også uden tøven, på spørgsmålet om, om han har fortrudt.
- Vi så noget, vi troede på og forfulgte drømmen. Det har hverken Jonas eller mig fortrudt, selvom årene bagefter har været trælse. Vi troede på det og synes stadig, at ideen er rigtig. Hvis man ikke skal tage chancen, hvad skal man så? spørger han.