Lyt til artiklen:

Dagens overblik: Danish Crown lukker sidste griseslagteri på Sjælland

00:00
Hastighed: ???x
04:59

1.200 ansatte på Danish Crowns slagteri i Ringsted skal inden længe se sig om efter et nyt arbejde. Torsdag annoncerede det andelsejede slagteri, at man ville lukke det sjællandske slagteri.

Lukningen er den anden inden for et år, idet slagteriet i Sæby lukkede i juni 2023. Lukningen kommer efter to års udfordringer for den danske produktion af slagtegrise, hvor slagteriet har haft færre grise til slagtning, og har haft svært ved at følge med de udenlandske noteringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge topchef Jais Valeur er lukningen også nødvendig, hvis slagteriet skal komme foran kurven

Lukningen af afdelingen i Ringsted betyder, at Danish Crown vil samle produktionen på færre anlæg, og samtidig koncentrere fremtidige investeringer i forædling.

100 jobs i Vejen

Danish Crown forventer, at lukningen vil frigøre omkring en 250 millioner kroner, som kan bruges på nævnte investeringer over de kommende tre år. Samtidig regner slagteriet med 300 nye stillinger i Horsens, Herning, Blans og så i Vejen, hvor slagteriet har planer for de tidligere Skare-bygninger.

I de 14.000 kvadratmeter store bygninger i Vejen, skal der nemlig investeres et trecifret millionbeløb, så der kan etableres en produktion i bygninger.

Danish Crown forventer, at det vil skabe 100 arbejdspladser og, at produktionen er oppe at køre ved årets udgang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danish Crown er klar med planer for Skares gamle fabrik i Vejen

Se også:

Danish Crown er klar med planer for Skares gamle fabrik i Vejen

Rettidig omhu

Hos Landsforeningen af Danske Svineproducenter ser formand, Jeppe Bloch, lukningen som et udtryk for rettidig omhu fra et slagteri, som ser ind i en fremtid med færre grise.

- Jeg håber, at de nu vil prøve at være foran i stedet for bagud. Sådan så de ikke pludselig står med en masse kapacitet, de ikke kan udnytte. De mister også en del grise i løbet af året, som er flyttet til Daneport og Tican, så de kan godt se i krystalkuglen, siger formanden og tilføjer:

- Og med den notering, de kan præstere, så kommer der ikke flere grise.

Jeppe Bloch: Lukning af Ringsted er udtryk for rettidig omhu

Se også:

Jeppe Bloch: Lukning af Ringsted er udtryk for rettidig omhu

Tragisk at landbruget ikke bakker op

Hos Fødevareforbundet NNF har man fuldt fokus på de medlemmer, der torsdag morgen fik den triste nyhed om lukningen af deres arbejdsplads. En af de største i Ringsted Kommune.

- Det er tragisk - både for alle vores medlemmer, der snart står uden job, og for lokalsamfundet. Lige så tragisk er det, at landbruget ikke i højere grad bakker op om deres egen andelsvirksomhed og sender flere grise til slagtning, siger Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF.

Artiklen fortsætter efter annoncen

NNF: Vores medlemmer har modtaget den værst tænkelig besked

Se også:

NNF: Vores medlemmer har modtaget den værst tænkelig besked

Travlhed hos SPF

Hos SPF gav lukningen travlhed ved telefonerne, da en række lastbiler skulle omdirigeres.

Kort efter udmeldingen fra slagteriet gik SPF Danmark i gang med omdirigere lastbilerne med slagtesvin til andre slagterier i Herning og Blans, mens nogle af dyrene blev kørt til en stor modtagerstald i Ringsted.

Slagterilukning giver øget travlhed hos SPF Danmark

Se også:

Slagterilukning giver øget travlhed hos SPF Danmark

Kollegial opsang

Fra Kim Kjær Knudsen, der hver uge har leveret 3.000 grise til slagteriet i Ringsted, lyder der en kollegial opsang.

- Priserne svinger op og ned over året, men leverancerne skal være ens over hele året, ellers bliver det for dyrt for os at drive slagteriet. Jeg leverer 3.000 grise til slagteriet året rundt, men det er klart, at der er nogle tidspunkter, hvor man ikke har lyst til at sætte smågrise i stalden og andre, hvor man har lyst til at sætte endnu flere ind. Men vi kan ikke drive en butik på den måde, siger Kim Kjær Knudsen.

- Jeg, der leverer 3.000 grise hver eneste uge, skal betale for de halvtomme lastbiler, der kører rundt, når mine kolleger ikke vil sende grise på slagteriet. Og omvendt skal jeg også betale, når slagteriet skal køre aftenhold og weekendarbejde, når der kommer for mange grise på slagteriet, siger producent, hvis grise altså fremover skal køres til slagterier i Jylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor svineproducent bekymret: Slagterilukning betyder tab for mig

Se også:

Stor svineproducent bekymret: Slagterilukning betyder tab for mig

Vægtmaske

Danish Crown har desuden valgt at aktivere stabilitetsmasken, som skal sikre leverancerne af grise til de resterende slagterier.

Konkret låser slagteriet den indmeldte A-mængde, så man ikke kan skrue op og ned for sin levering som leverandør.

I stedet låser Danish Crown de aftalte mængder, så ændringer skal ske med 12 måneders varsel i den kommende periode. Samtidig vil der blive afregnet med stabilitetsfradrag, hvis der er større udsving i leverancerne, end Danish Crowns regler tillader.

Det skal sikre stabile leverancer, og i samme ombæring også et stabilt niveau af slagtninger, så Danish Crown ikke skal skrue op og ned for kapaciteten. En manøvre, der koster mange penge.

Danish Crown låser fra i dag leverancen af slagtegrise

Se også:

Danish Crown låser fra i dag leverancen af slagtegrise