Jutland Meats konkurs betyder efter alt at dømme, at der nu er forsvundet en slagtekapacitet på tæt ved 15.000 svin om ugen. Næsten lige så mange svin skal nu finde ny afsætning. Det hvirvler markedsbalancen rundt, og Maskinbladet har endnu ikke fundet nogen, som tør give et konkret bud på, hvad det kommer til at betyde.

Og det tør Tican-toppen heller ikke at give et bud på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man må forvente, at de frie grise bliver lidt mere klemt. Det her roder jo op i nogle markedsforhold, men det er svært at sige, hvordan det kommer til at se ud, når støvet lægger sig, siger formand for Tican, Jens J. Henriksen.

Flere af de leverandører, som Maskinbladet talte med efter mødet, var da også en smule betænkelige ved udsigten til, at der nu reelt er blevet en kapacitets forskel i forhold til før Jutyland Meats konkurs på 30.000 grise - dels den lukkede kapacitet og dels de mange grise, som den øvrige kapacitet skal opsluge.

En af deltagere, der havde holdt individuelt møde med blandt andre Ove Thejls om situationen, sagde, at Tican gerne vil aftage grisene.

- Bare de kan få dem billigt nok, lød hans konklusion.

En anden deltager, Karsten Rasmussen fra Pederstup ved Løvel i nærheden af Viborg, ser mere optimistisk på situationen. Også selv om han har mellem en halv og en hel million kroner til gode hos det krakkede Jutland Meat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil klart udnytte situationen og afprøve, hvad der er muligt. Det er os, der sidder med kortene, sagde han med henvisning til, at branchen har masser af ledig slagtekapacitet.

Han har da også allerede haft en snak med Danish Crown og et par handelsmænd.

- Men nu tager vi først en snak med vores konsulent, og så skal vi have et møde med både Tican og Danish Crown, sagde han og tilføjede:

- Vi tager det, vi kan få.

Og et af de tilbud, der er på bordet efter Tican-mødet i Vinderup, er et tilbud til kommende andelshavere om at låne det fulde beløb, som mistes på Jutland Meat-konkursen og så afdrage det med 15 øre pr. kg, svarende til den sædvanlige henlæggelse til a-konto.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ticans formand, Jens J. Henriksen begrunder tilbuddet med, at der er udsigt til god økonomi i slagtesvineproduktionen.

- Det er jo ærgerligt, hvis nogen dør på likviditetsmangel i en situation, hvor der er fornuftig økonomi i svineproduktionen og udsigt til nogle gode år. Så vil vi gerne medvirke til at holde dem flydende, siger formanden.

Han vil dog ikke bekræfte forlydender om, at nye andelshavere også tilbydes 10 øre pr. kg i indmeldelsesbonus det første år. Men det er et tal, som Maskinbladet har fået bekræftet af folk, der var til stede i salen.