Abonnementsartikel

Danske Svineproducenter hjælper med at indsamle krav fra Jutland-leverandører. Der arbejdes måske med at indsætte anden kurator.

Organisationen Danske Svineproducenter har foreløbig hørt fra cirka halvdelen af de leverandører, der er kommet i klemme efter konkursen på svineslagteriet Jutland Meat i Struer.

Oven på fredagens konkurs har Danske Svineproducenter tilbudt at koordinere anmeldelsen af krav mod konkursboet fra de cirka 100 leverandører. Foreløbig er der kontakt til halvdelen, men der kommer hele tiden flere til, siger Hans Aarestrup, der er direktør i Danske Svineproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til glæde for producenter

- Vi gør det her, fordi der ikke lige er andre landsdækkede organisationer, der står på spring. Jeg er i den lykkelige situation, at min bestyrelse siger, at hvis noget er til gavn for svineproducenterne, så giver vi den bare gas, siger Hans Aarestrup.

- På et tidspunkt er vores rolle udspillet. Så har producenter og advokater snakket sammen, og så er de på sporet, siger direktøren.

Intet formelt netværk

Ifølge Hans Aarestrups oplysninger har der været cirka 100 leverandører til Jutland Meat, og de har ikke været organiseret i en leverandørforening. Der er heller ikke dannet et formelt netværk af producenter oven på konkursen.

- Vi har kun taget det her på os, fordi det nemt kunne falde ned mellem en masse stole. Jeg tænkte, at det kunne jeg hurtigt tage mig af – og det har jeg så brugt tre dage på, fortæller Hans Aarestrup, som hjælper de berørte svineproducenter uanset om de har et medlemskab til foreningen.

- Hvis de føler sig godt behandlet, kan det være, de bliver medlemmer. Tingene skal gå så hurtigt, at vi ikke tager hensyn til det, og alle de af vores medlemmer, der er en del af flokken (ramt af konkursen, red.) har glæde af, hvis vi får en flok, der er så stor som mulig, siger Hans Aarestrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økonomiske problemer

Han kan ikke vurdere, hvor store, økonomiske problemer, de berørte producenter er ude i, fordi de i flere tilfælde har mistet flere hundrede tusinde kroner.

- Der er folk der er væltet af mindre slag end det her, så det er helt individuelt. Der er meget forskel på kravene, og på, hvilken økonomisk situation, folk er i. Jeg aner ikke, om nogle kan vælte på det her. Det er rent gætværk, men nogle landmænd har da svært ved at undvære en halv eller hel million kroner, siger Hans Aarestrup.

Grisene bliver afsat

Han tilføjer, at der ikke er nogle producenter, der har svært ved at komme af med deres svin nu da Struer-slagteriet er lukket ned.

- Der mangler ikke slagtekapacitet i det her land, men det kan være, det er blevet sværere at forhandle tillæg, fordi slagterier som Brørup, Tican og Danish Crown ikke skal strække sig helt så langt for at få nye med i flokken, siger direktøren.

Krav til kurator

På Danske Svineproducenteres hjemmeside skriver Hans Aarestrup, at han ud fra den dokumentation, der bliver fremsendt, vil forsøge at få en anden bobestyrer – kurator – indsat. Den formulering eller eventuelle krav har Hans Aarestrup dog ingen kommentarer til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lige nu og her har vi ikke en interesse i at få specielt meget blæst om sagen, siger han.