Snittervogne er normalt nogle monstrøse og pladskrævende størrelser. Det har Lely Industries gjort noget ved med en ny serie af mere kompakte snittervogne, som er blandt de trestjernede nyheder på Agromek i Herning. Ved at udnytte pladsen over rotoren samt delvist pladsen mellem traktor og vogn, er det lykkedes at gøre vognene mere kompakte uden at gå på kompromis med rumindhold.

Typisk vil vogne af tilsvarende volumen være en til to meter længere længere end nyheden fra Levy, afhængig af producent og snittesystem. Under alle omstændigheder har Lely nu produceret en vogn med et stort rumindhold på 54 kubikmeter, og som stadig befinder sig inden for de gængse trafikregler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vognen kommer i første omgang i tre modeller, nemlig Lely Tigo XR 65, Tigo XR 75 og Tigo XR 100.

Maskinen består af en opsamlerenhed - pick-up - forrest, som leder materialet op til en rotor, der presser materialet gennem en række knive og op i vognladet. Her trækker en bundkæde automatisk materialet længere bagud i vognen, efterhånden som den bliver fyldt. Når vognen er helt fyldt, vipper den intelligente frontvæg frem, og giver yderligere seks kubikmeter volumen i vognen.

Når vognen er fyldt, åbnes endelig bagsmækken, og bundkæderne tømmer vognen. Men samtidig med at bundkæden sætter i gang, trykker den intelligente frontvæg bagud, og hjælper bundkæden med at sætte gang i materialet. Frontvæggen, der kan bevæge sig 80 grader frem og tilbage, er ikke tidligere set på markedet.

Vognene, der er klar til 2013-sæsonen, kan uden ændringer anvendes som frakørselsvogne til snitning af f.eks majs.