Lyt til artiklen:

Ingen gylle med ny Lely-teknologi

00:00
Hastighed: ???x
02:43

Lelys Sphere er en ny miljøteknologisk løsning, der adskiller den faste gødning og ajlen i kvægstalde samt renser og udnytter indholdet af ammoniak i luften fra gulvudsugningen.

Systemet består af flere elementer, som tilsammen udgør konceptet Lely Sphere, der er kåret som en trestjernet nyhed på Agromek.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inde i stalden lukkes åbningerne i de traditionelle betonspaltelementer med separationsstrimler med drænhuller udført i rustfrit stål. På den måde skilles urin og fæces på gulvet. Urinen løber ned i gyllekanalen, mens den faste del bliver opsamlet af gødningsrobotten Lely Collector, der rengør gulvet ved at suge gødningen op og aflevere den i et særskilt dump.

På den måde fås en flydende del, der indeholder en stor del kali og en fast del med hovedparten af gødningens indhold af fosfor.

Luften renses

I gyllekanalerne monteres gulvudsugning. Luften herfra ledes til en udendørs placeret luftrenser, Lely Sphere N-Capture, hvor ammoniakken i udsugningsluften vaskes ud med hjælp fra en forsuret væske - enten svovlsyre eller salpetersyre. Når den sure opløsning er mættet, opbevares ammoniumnitratet eller ammoniumsulfatet i en gødningssilo indtil denne flydende gødning anvendes.

Lely Spheres forskellige bestanddele kan installeres i eksisterende stalde med spaltegulv og dybe gyllekanaler og vil ifølge Lely give et betydeligt bidrag til en bæredygtig mælkeproduktion.

Når køernes urin og fæces ikke blandes sammen til gylle, er det ifølge Lely muligt at udnytte gødningen mere optimalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

20 kg ekstra N pr ko

Enzymer i gødningen omdanner urinens urinstoffer til ammoniak, som fordamper i løbet af få timer.

Ethvert ammoniakudslip, der opsamles og recirkuleres til kvælstofgødning, kan reducere behovet for indkøbt gødning. Test i stalde viser ifølge Lely, at det er muligt at reducere ammoniakudledningen med 70 procent i forhold til officielle standarder. Det betyder i givet fald, at man kan opnå mellem 10 og 20 kg kvælstof ekstra pr. ko om året.

Desuden bliver luften i stalden renere og mere frisk, da Lely Sphere udtrækker gyllegasserne. Det gør luften sundere, og stalden mere sikker, da der ikke ophobes gasser under gulvet. Desuden sørger gødningsskraberen Lely Discovery 120 Collector for et hygiejnisk miljø ved hyppigt at rengøre hele gulvet. Det forebygger ifølge Lely hygiejnerelaterede klovproblemer og yversygdomme.

Systemet har allerede været i brug i nogle år hos mælkeproducent Wouter Beukeboom, som siger, at Lely Sphere er med til at holde gødningsindkøbet på et minimum. Han siger, at beviset for, at systemet virker er i hans silo.