Abonnementsartikel

Regeringen har fremlagt sit forslag til, hvordan den nye solcelleordning skal se ud.

Det er formentlig snart slut med at få lov til at lade elmåleren "løbe baglæns" med samme hastighed som nu, når ens solcelleanlæg producerer mere energi, end husholdningen kan forbruge.

Sådan ser det i hvert fald ud, efter klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) har tirsdag præsenteret partierne bag energiforliget (alle Folketings partier ud over Liberal Alliance) for regeringens udspil til en aftale om solceller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren lægger nemlig op til, at den såkaldte nettomåleordning skal ændres, så "den overskydende elproduktion afregnes med en midlertidigt forhøjet sats på 130 øre pr. kWh fra nettilslutning for alle typer af solcelleanlæg og øvrige små VE-anlæg."

Dyrere om natten

Da det ellers koster cirka 190-200 øre at bruge 1 kWh (alt afhængig af, hvor i Danmark man bor), kan det betyde, at den enkelte solcelleejer kommer til at betale cirka 60-70 øre pr. kWh, når han/hun henter den energi, som tidligere blev afleveret til forsyningsnettet som overproduktion.

I hvert fald så længe man bruger energien om aftenen/natten. Regeringen vil nemlig i det hele taget erstatte årsafregning med timeafregning, så det bliver billigere at bruge strøm om dagen - mens strømmen bliver produceret af solcellerejerne.

Derudover foreslår ministeren en række andre ændringer, som du kan læse mere om på ByggeTeknik.dk, der også har talt med Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt, som siger, at han "går positivt ind i forhandlingerne".