Abonnementsartikel

Hos nordjysk svineproducent er en ny stald opført ud fra et karruselprincip

I Thorsted ved Thisted er der bygget en ganske særlig stald. En stald, der er så speciel, at stort set intet af det indsatte inventar var noget, der fandtes, men skulle specialfremstilles til besætningen. En stald med et kæmpe volumen, idet den er hele otte meter høj på det højeste sted, 15 meter bred og 40 meter lang. En stald med plads til 800 slagtesvin i én, stor sti. En stald, der er rund, eller rettere sagt oval. En stald, der helt og aldeles er et resultat af et par kreative hjerner, der på blot to timer gik fra at skulle kreere en enkelt buffersektion til at have udtænkt hele denne særlige indretning, som ikke tidligere er set i en lignende udformning.

Fra buffersektion til slagtesvinestald

Familien Gravesen har haft svin på bedriften siden 1995 og drev den frem til 2003 som et deltidslandbrug med 2.000 producerede slagtesvin om året. Hertil blev naboejendommen købt, og produktionen kom op på 4.000 svin. I 2006 blev der på ejendommen bygget en ny stald, således at produktionen kunne foregå derhjemme, og der blev nu produceret 7.200 slagtesvin om året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så var det, at jeg sammen med min svinekonsulent, Niels Kristian Dørken fra LandboThy, en dag sad og skulle udtænke en enkelt buffersektion, og vi kom frem til, at vi skulle bygge en helt ny stald. Vi ville gerne finde nogle midler, der kunne hjælpe med finansieringen af projektet, og vi søgte derfor om tilskud i puljen under Innovationsloven under Fødevareministeriet på baggrund af de øgede miljøtiltag, vi ville have i stalden, og det gav et tilskud på 466.000 kroner. Det var LandboThys miljøafdeling, der stod for ansøgningen, og tilskuddet kunne finansiere cirka 20 procent af den samlede pris, siger Leif Gravesen.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 2. november.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk eller 7620 7970.