Teknisk direktør Jørgen Krabbe har store forventninger til anlægget, der i fuldt udbygget form kan udvinde 1.000 liter olie i timen. Foto: Jens Frandsen.

Inde i reaktorhuset opvarmes biomassen og udsættes for mikrobølger, hvorved massen afgiver olieholdige dampe, der kondenseres og opsamles i tanke. Foto: Jens Frandsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nederst ses karrene, hvor biomassen opvarmes og behandles med mikrobølger fra apparaterne ovenover. Øverst ses afgangsrøret til de olieholdige dampe fra den behandlede biomasse. Foto: Jens Frandsen.

En dansk virksomhed har udviklet et anlæg, der kan konvertere halm, husdyrgødning og andre organiske restprodukter til olie

Ved hjælp af en katalysator og en tur i mikrobølgeovnen kan halm omdannes til olie. Så enkelt kan det gøres ifølge den danske virksomhed Organic Fuel Technology.

Virksomheden, der har en kreds af østjyske landmænd i ryggen, har på få år udviklet en teknologi, der får brugbar energi ud af det, man ofte betegner som affald.

- Vi betragter organisk affald som en ressource og ikke som et problem, siger Jørgen Krabbe, der er teknisk direktør for Organic Fuel Technology.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I en verden, der skriger på energi, må vi finde metoder til også at genbruge affaldet. Det gør naturen jo, og det er den proces, vi efterligner med dette anlæg. Men hvor naturen skal bruge millioner af år på at forvandle planterester til olie, gør vi det her på en time, siger han.

Ved at tilsætte en katalysator og udsætte plantematerialets molekyler for mikrobølger, sker der en konvertering af produktet, hvor vand og olie udskilles i en fordampningsproces.

- Der foregår forsøg rundt omkring i verden, hvor man arbejder med udvinding af olie fra organiske materialer, men det her er det første anlæg, hvor det i praksis er muligt at få 1.000 liter olie i timen fra halm og andre restmaterialer som for eksempel gyllepiller, fortæller Jørgen Krabbe, der viser rundt på konverteringsanlægget i Ødum ved Hadsten.

Halmen giver 70 procent af brændværdien

Forsøgsanlægget er neddroslet til at producere 50-100 liter olie om dagen. Jørgen Krabbe oplyser, at der skal 3,3 kg halm til for at fremstille en liter olie.

- Vi har beregnet, at halmen giver 70 procent af sin brændværdi i form af olie. Restproduktet indeholder kulstof, som kan føres tilbage til jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jørgen Krabbe sammenligner anlæggets hjerte med de redskaber, de fleste kender fra køkkenet.

- Princippet er nøjagtigt det samme, som i de mikrobølgeovne folk har derhjemme. Her er ?ovnen? en hel

 del større, og de temperaturer vi arbejder med, er ganske beskedne.

Processen kan nærmest betegnes som pyrolyse, hvor der ikke er tale om forbrænding, men en forgasning af biomatereialet.

Han understreger, at temperaturen, der sniger sig op mod 300 grader, bevirker, at der ikke dannes giftige gasarter som for eksempel dioxin. Dioxin dannes ved langt højere forbrændingstemperaturer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samme miljøvenlighed spiller ind i valget af katalysator. Det hvide pulver er ganske ufarligt, siger Jørgen Krabbe uden at ville afsløre, hvilke ingredienser, katalysatoren består af.

Selskabet Organic Fuel Technology A/S blev dannet for to år siden af en kreds af halmleverandører i omegnen af Hadsten. Selskabets administrerende direktør hedder Erik Rose Andersen, og formanden for bestyrelsen er gårdejer Erik Poulsen, der har lagt hus til forsøgsanlægget.

Selskabets aktiekapital på syv millioner kroner, hvor de fem er gået til indkøb og indstilling af anlægget, ifølge Jørgen Krabbe. Fødevareministeriet har bevilget 1,4 millioner kroner til projektet.

Proces

Halm og katalysatorpulver føres ind i reaktoren i form af piller. I toppen af

reaktoren er der monteret en række elektronrør, magnetroner, der sender mikrobølger ned gennem biomassen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Temperaturen stiger, hvorved vandet fordamper, og der udvikles forskellige gasarter,

Mikrobølgerne ændrer biomassens molekyler, så der dannes olie.

Tilbage bliver asken, der indeholder næringsstoffer og kulstof, der kan føres tilbage til jorden.

Olien fra anlægget skal raffineres på samme måde som råolie.