Det Etiske Råd sætter i sin nye redegørelse ”Bioenergi, fødevarer og etik i en globaliseret verden”, som de præsenterer på Christiansborg i dag, fokus på, hvilke etiske dilemmaer der er ved at anvende bioenergi. Redegørelsen afslører, at Rådet har været uenige om flere nuancer.

En af de anbefalinger, som et enigt Råd står bag, er, at det er problematisk at basere beslutninger om ibrugtagning af en given bioenergiform på, om det er rentabelt at indføre den på helt kort sigt. De finder, at det er nødvendigt at se langsigtet på spørgsmålet om økonomisk rentabilitet. Ensidigt fokus på helt kortsigtede økonomiske gevinster risikerer at forringe den langsigtede rentabilitet og dermed true levevilkårene for vores børn og efterkommere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er imidlertid uenighed om, naturen bør respekteres for sin egen skyld eller blot som et levegrundlag for mennesker og dyr. Fortsat kød- og dermed foderproduktion og anvendelse af GMO-afgrøder har også delt Rådets medlemmer og dermed anbefalingerne. 

Dit, mit, vores ansvar?

I redegørelsen diskuterer Rådet også, om det er etisk acceptabelt at anvende jordbrugsarealer til at dyrke bioenergiafgrøder, og hvem der har ansvaret for at gennemføre de ændringer, der er nødvendige, for at danskerne får en mere bæredygtig levevis:

- Medlemmerne er enige om, at vi alle i denne situation bør reflektere over, hvordan vores handlinger tilsammen i hverdagen bidrager positivt eller negativt til de aktuelle kriser. Dette kan ses som et ønske om en ny etisk bevidsthed, som man søger at leve efter i hverdagen. Der er behov for, at alle påtager sig et større ansvar for deres bidrag til klodens tilstand, såvel stater som myndigheder, virksomheder, organisationer og individer har et ansvar, siger formand for Det Etiske Råd, Jacob Birkler.

Filosof og projektleder i den grønne tænketank, Cepos synes, at Det Etiske Råd har gjort for mange af verdens store problemer til etiske problemer. Han synes ikke, at det er rimeligt, at vi påtager os hele verdens problemer. Det er nu engang økonomi og markedskræfter, som styrer verden.

Det Etiske Råds redegørelse til politikerne kan læses på Rådets hjemmeside: www. detetiskeraad.dk