Tiden er ifølge Etisk Råd inde til at erkende, at etiske overvejelser bør have en meget mere fremtrædende plads i de politiske beslutninger om håndtering af de alvorlige energi-, fødevare-, klima- og naturkriser. En arbejdsgruppe under Rådet har derfor arbejdet med emnet i længere tid.  

- Indførelsen af bioenergi kan potentielt udgøre en del af løsningen på energikrisen og samtidig nedbringe klimabelastningen forbundet med anvendelse af fossile brændstoffer, siger formand for arbejdsgruppen i Etisk Råd, Rikke Bagger Jørgensen, som er forsker ved DTU og fortsætter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men produktion af bioenergi kan lægge beslag på knappe jordressourcer som jord, vand og næringsstoffer, hvorved den potentielt kan forstærke fødevarekrisen, fordi mindre udbud af fødevarer på verdensmarkedet får fødevarepriserne til at stige til skade for verdens fattigste. Dermed modvirkes bestræbelserne på at skaffe fødevarer til verdens hastigt voksende befolkning. Der opstår etiske dilemmaer, fordi forskellige hensyn og interesser kolliderer.

Konferencen afholdes i samarbejde med den grønne tænketank Concito. Ud over Det Etiske Råds anbefalinger, som formand Jacob Birkler vil præsentere, vil en række tilhængere og skeptikere af bioenergi komme med indlæg. Den skriftlige redegørelse med Det Etiske Råds anbefalinger kan downloades på hjemmesiden www.detetiskeraad.dk.

I arbejdsgruppen for bioenergi, fødevarer og etik sad blandt andre tidligere formand for Danske Mælkeproducenter, Peder Mouritzen. Han har været medlem af Etisk Råd siden 2008 og er netop udtrådt.