Lyt til artiklen:

Investorer lover tre milliarder kroner til energipark i Brønderslev

00:00
Hastighed: ???x
03:35

Syd for Brønderslev vil flere aktører bygge et bioenergi-anlæg til tre milliarder kroner. Anlægget skal hedde Biopark Brønderslev, og bag projektet står Sindal Biogas, GFE Krogenskær og DBC Invest, som er ejet af Vestjyllands Andel, Jysk Energi og HedeDanmark, det skriver parterne på sin hjemmeside.

- Det er en energipark, som vi tænker den skal være, hvis vi skal bygge den ideelle energiløsning. Andre anlæg er ofte knopskydning på knopskydning, men her har vi et område med få naboer, hvor vi kan lave anlægget rigtigt i første omgang, fortæller Forretningsudvikler Morten Glenthøj til Maskinbladet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han er en del af DBC-gruppen, har selv landbrugsbaggrund, og ejer et biogasanlæg.

- Jeg har selv været med på rejsen fra et gårdanlæg for fem år siden, og til et industrianlæg i dag. Samtidig rykker energi og biogas nærmere hinanden, og biomasse er en essentiel ingrediens for os, fortæller han.

Først gas og strøm

I første omgang er planen, at anlægget skal have 300 hektar solceller, 10 til 12 vindmøller og så er der søgt om tilladelse til et biogasanlæg, der kan modtage 700.000 ton biomasse.

- Og det regner vi med at kunne producere 30 til 35 millioner kubikmeter gas fra - og så er der synergieffekterne når møllerne og solenergien kommer på, siger Morten Glenthøj, og peger på at anlægget langsomt kan udbygges til blandt andet at producere brint, bruges til Power-to-X, eller metanol.

- Tanken er, at vi får et multifunktionelt anlæg med afsætningsmuligheder flere steder, sier han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmændene skal med

Samlet set er investorerne klar til at skyde tre milliarder kroner i projektet, men samtidig vil man meget gerne have lokale landmænd med i ejerkredsen.

- jeg kommer selv fra landbruget, og det er i vores DNA at landmændene skal med. Vi skal sørge for at økonomien i det her bliver fordelt til alle sider, men det må ikke kun ryge i energisektoren. Landmændene er en vigtig del af værdikæden, så de skal selvfølgelig have ejerskab. Og det bliver også i fremtiden vigtigt for dem at have samarbejde med et biogasanlæg i forhold til CO2-siden, siger Morten Glenthøj.

Han fortæller at folkene bag Biopark Brønderslev har været i dialog med de kreditinstitutter, som oftest benyttes i landbruget. OG her er meldingen, at de gerne ser, og støtter, at landmænd investerer i biogas.

Kan være i drift i 2025

Men hvad er så tidhorisonten på sådan et anlæg?

- På mandag sætter kommunen arbejdet igang, og så kan vi komme videre med processen. Det tager otte til tolv måneder at få en tilladelse, og så tager det et år til halvandet at bygge anlægget. Så i 2025 vil vi kunne levere gas, og i 2026 kan vi være klar med resten af anlægget, siger Morten Glenthøj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han peger på at det også er vigtigt, at naboerne er med i et projekt af den størrelse. Også selv om der er langt til naboerne.

- Så det næste skridt for os er, at naboerne skal spille ind med hvad de mener vi skal gøre, for at området stadig er attraktivt at bo i, siger han.

Med hensyn til levering af biomasse er han helt rolig, idet der ifølge ham er venteliste til at levere til Sindal biogas.

- Vi har jo sikret os, at vi har et godt grundlag. Der er stor opbakning, og nu skal projektet helt defineres, kommunen sætter det i gang i undersøgelsesfase. Når det så er på plads kan vi gå ud med en økonomisk model, men vi er slet ikke nervøse, siger Morten Glenthøj.