Den er endnu en prototype. Men sikkert og vist er det, at den er på vej. Väderstad roder med en større version af Spirit Next-såmaskinen i den nye F-udgave, der også kan tildele gødning under såning

Väderstad lancerede tilbage på Agritechnica i november 2011 den lidt mindre Spirit Next 400F med gødningstildeling. Men nu er der altså en ny og større variant på vej.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Maskinbladets reporter fik lejlighed til at se den indtil nu eneste prototype af den nye såmaskine ved Väderstads fabrik og hovedsæde i Sverige.

Selve princippet i Väderstad Spirit Next 600F er det samme som den mindre model. Det vil sige en cross board planér-planke forrest efterfulgt af to rækker tallerkner, der bearbejder jorden, og hvor gødningen også tildeles. Dernæst kommer en række pakkerhjul efterfulgt af selv såskærs-enheden.

Men den større model på seks meter adskiller sig ved at have en større tank til gødning og såsæd på 5.000 liter, mod 3.950 liter på Spirit Next 400F. Og så bliver det for første gang muligt at indstille luftmængden for gødning og såsæd uafhængig af hinanden.

- Vi kan som altid justere olieflowet til den hydrauliske blæser og på den måde regulere blæserens hastighed. Men det nye på Spirit Next 600F er, at vi via håndtag forrest på maskinen kan regulere luftmængden individuelt på gødningen og såsæd, fortæller Christian Holst, administrerende direktør hos Väderstad Danmark.

Det nye flagskib i serien har også en nyudviklet blæser, der ifølge Bo Stark, en af i alt fire ejere af det privatejede Väderstad, er mere lydløs i forhold til tidligere. Rent designmæssigt er blæseren også blevet integreret i selve tanken forrest på maskinen.