Väderstads nye såmaskine, Spirit R 300S, er blevet testet med meget positive resultater af Simon Wancke, driftleder på den økologiske gård Jussö, lige uden for Värnamo i det sydlige Sverige.

- Spirit 300S er den helt rigtige maskine til denne gård og dens jordtyper. Den muliggør en fantastisk ens kultivering og selv planternes størrelse er ens. Vi har sået lidt over 90 hektar, og de ser alle ens ud, selv på jord der er uopdyrket og fugtig, siger Simon Wancke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jussö gården skiftede fra konventionelt landbrug for tre år siden, og Simon Wancke er driftsleder og står for alt undtagen for kyllingerne. Sidste efterår købte Jussö en ny harve og en Carrier XL fra Väderstad, og da de senere begyndte at snakke om såning og Spirit, fik Simon Wancke chancen for at teste den nye Spirit R 300S henover foråret.

Spirit R 300S er den seneste tilføjelse i Spirit familien. Det er en mindre model, der er tre meter i bredden.

Stor såkasse

Designet på Spirit R 300S er iøjnefaldende. Den har en stor såkasse lavet af gult formstøbt plast, som rummer op til 2.800 liter. Väderstad oplyser, at man valgte at bruge plastik, da det ikke korroderer og har samme styrke som stålplader. Volumen af såkassen er stor i forhold til såmaskinens bredde på tre meter, og det medfører en høj kapacitet.

- Den store såkasse gør sit arbejde effektivt. Du behøver ikke, at gøre en masse stop for påfyldning. Det passer som regel lige tidsnok til, at du alligevel skal stoppe for at fylde brændstof på eller spise frokost. Desuden er faldvinklen i såkassen god, hvilket betyder, at den dobbelte udmadning fungerer godt, selv når der kun er lidt frø tilbage i såkassen, siger Simon Wancke.

Udmadningen er fordelt på to distributionshoveder, som gør det muligt at lukke for halvdelen af maskinen, direkte fra kabinen. Distributionshovederne er placeret på hver side af den centrale langsgående bjælke, en bjælke med nyt og lettere design der giver god adgang til såmaskinen, til service og inspektion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mindre hydraulisk tryk

Det nydesignede elektriske udsåningssystem Fenix III er fuldstændig forseglet og har ikke en injektor, hvilket reducerer mængden af nødvendig kraft fra traktoren markant.

Under udviklingen af Spirit R 300S var der specifikke målsætninger om at holde kravene til hydraulikken lave, så maskinen også passer til traktorer med omkring 120 hestekræfter. Spirit R 300S har tre dobbeltvirkende hydrauliske PTOer. En af disse bruges til udsåningssystemet Fenix III, som er designet til såmaskiner med en bredde på mellem tre og fire meter. Fenix III kan håndtere frøvolumen på mellem 1 og 500 kilo pr. hektar med en hastighed på mellem 5 og 15 kilometer i timen.

Digitale funktioner

Den mest gennemgribende ændring er måske, at Spirit R 300S kan kontrolleres digitalt via en iPad eller Väderstads eget E-Control system. Dybest set kan du bruge din iPad til at udføre samme funktioner, som tidligere har været muligt på Rapid såmaskinen, såsom kalibrering og mange andre indstillinger.

- Jeg må indrømme, at jeg hører til dem, der er lidt usikker over for ideen om, at bære en iPad med mig rundt. Men det har faktisk fungeret super godt, og jeg er kommet ind i nogle faste rutiner. Jeg kan nu indveje alt hjemmefra, og det er let at udføre en kalibrering uden at skulle eksperimentere med forskellige værdier, ud over det, så behøver jeg ikke foretage unødvendige pitstop, siger Simon Wancke.

På Spirit R 300S maskinen sidder Gateway terminalen, som er godt beskyttet under sit dæksel, og benyttes til trådløst, at kommunikere med iPaden i kabinen eller brugerens hænder. Denne digitale transformation af Spirit øger komforten og brugervenligheden sammen med præcisionen, takket være maskinens raffinerede tekniske funktioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pæne marker

En af de raffinerede funktioner er sekvenskontrol over forredskabet i forhold til skærene.

Dette betyder, at forredskabet kan hæves og sænkes før skærene takket være en forsinkelse, som føreren vælger og anvender via iPaden. Resultatet af denne forsinkelse mellem forredskabet og skærene er, at CrossBoard ikke forstyrrer områder, som allerede er sået. Dette resulterer i pæne og præcise grænseområder mellem forland og de ordinære træk.

- Jeg har både harvet og sået og jeg er meget omhyggelig når jeg arbejder. Jeg føler virkelig, at jeg kan stole på denne såmaskine, siger Simon Wancke.

Perfekt kultivering

En anden forbedring er muligheden for at justere skærtryk fra kabinen via iPaden, som tidligere kun var tilgængeligt for Spirit kombi-maskiner med LS hydraulik, men som nu også kan bruges på Spirit R 300S. Sådybden fastsættes som altid via clips, men muligheden for at indstille skærtrykket under kørsel betyder, at det er lettere at tilpasse tryk og dybden i varierende jordtyper. Erfaringen med dette aktive skærtryk på de større Spirit maskiner med LS hydraulik har været god. Såprocessen er meget mere ens, selv på kuperede marker eller ved varierende

jordtyper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Vi har let jord med meget sand og humusjord, så konceptet med pakning, dels af traktoren, dels såmaskinens pakning over hele bredden og skærtrykket fungerer optimalt, siger Simon Wancke.