Lyt til artiklen:

Ny Väderstad til placering af startgødning

00:00
Hastighed: ???x
02:23

Väderstad har lanceret en ny model af den kendte såmaskine Spirit, som på en enkel måde kan placere startgødning samtidig med såningen.

Den nye Spirit 600C InLine, som Väderstad netop har lanceret, er designet til at kunne placere en mindre gødningsmængde sammen med såsæden i samme sårille.

Når InLine-systemet placerer gødningen i sårillen sammen med såsæden får frøene et hurtigt boost direkte efter såning, hvilket sikrer, at de spirer hurtigere. Og Väderstad fremhæver, at InLine systemet er meget effektivt, når der arbejdes med moderate mængder gødning.

Ifølge salgschef Asger Jørgensen, Väderstad Danmark, er Väderstads øvrige systemer til placering af gødning mere velegnede, hvis der skal placeres store gødningsmængder, for hvis der placeres store gødningsmængder sammen med udsæden med InLine-systemet, vil der opstå et meget surt miljø omkring kernerne og dermed risiko for svidning.

Han ser dog den nye InLine-model som meget attraktiv for mange danske landmænd med husdyr, fordi store mængder husdyrgødning betyder behov for placering af en mindre mængde startgødning.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det særlige ved InLine er, at kernerne og gødningen placeres henholdsvis før og efter samme såskær gennem separate slanger med hver sine luftstrømme.

rich-media-1
Det særlige ved InLine er, at kernerne og gødningen placeres henholdsvis før og efter samme såskær gennem separate slanger med hver sine luftstrømme. Foto: Rasmus Dalsgaard.

Med færre såskær, fordi korn og gødning placeres ved samme såskær, er den er således både billigere i anskaffelse og drift.

Gødningen doseres med det elektriske Fenix udsåningssystem, som er magen til den enhed der udsår korn. Fenix er ifølge Väderstad både ekstremt præcis og ruster ikke. Opdelte cellehjul i rotoren og en vinklet afgang fra Fenix-enheden sikrer, at gødningen ikke pulserer, hvilket gør at planterne altid har den samme adgang til gødningen.

rich-media-2
På Väderstad 600C Inline er luftindtaget placeret højt, så luftindtaget ifølge Bo Stark, Väderstad, er med 90 procent mindre støvmængde, end når luftindtaget sidder meget lavere. Foto: Rasmus Dalsgaard.

På Väderstad 600C Inline er luftindtaget placeret højt, så luftindtaget ifølge Bo Stark, Väderstad, er med 90 procent mindre støvmængde end når luftindtaget sidder meget lavere.

Kapaciteten på Väderstad 600C Inline er ifølge Asger Jørgensen 500 kg korn og 500 kg gødning pr. hektar.

Både seks-meter-modellen og fire-meter-modellen deler samme såkasse med 4.000 liter.

Den nye såmaskine er udviklet i sdamarbejde med Väderstad Danmark, og den har i foråret 2021 kørt hos en dansk landmand ved Give, som efter testperioden havde sået 600 hektar og var så tilfreds med systemet, at han har valgt at købe maskinen.