Tyskland alene medbragte 63 konkrete forslag til ting, der kunne gøres lettere, da det danske EU-formandskab i dag indkaldte de 27 EU-lande til diskussion om forenklinger i den fremtidige fælles landbrugspolitik efter 2013, der er under behandling i Bruxelles.

- Vi har insisteret på at holde processen kørende omkring forenkling, fordi det forslag, der ligger fra Kommissionen betyder en ekstra administrativ byrde. Og det vil vi gøre alt for at undgå, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra dansk side fremhæves ideen om et loft over landbrugsstøtten, der reelt kun vil komme til at gælde for en håndfuld danske landmænd, som besværligt at håndhæve både for land- og embedsmænd. Det samme vil et ønske om kun at give støtte til såkaldt aktive landmænd, der har jordbrug som hovederhverv.

- Hvis vi skal ud i Danmark og tjekke hos langt over 30.000 landmænd, at de nu har deres primære indtægt fra landbrug og ikke har været ude og køre sne med traktoren om vinteren, eller om de for den sags skyld har et supermarked ved siden af, så vil det være meget administrativt byrdefuldt både for os og for landmændene, siger Mette Gjerskov.

Ciolos: Bureaukrati-anklage er et påskud

Den europæiske landbrugsorganisation Copa-Cogeca istemmer i koret af folk, der synes, at Kommissionens reformudspil er for besværligt.

- Vi er glade for, at de direkte betalinger til landmændene fortsættes i den fremtidige landbrugspolitik. Men Kommissionens forslag har seks forskellige betalingslag for ting som grønning og koblet støttet, der gør det langt mere byrdefuldt for landmænd og regeringer. Det skal ændres, siger chef for Cogeca, Paolo Bruni, der også mødtes med den danske minister for at diskutere problemstillingen. 

EU’s landbrugskommissær Dacian Ciolos, der er afsender på landbrugsreformen, advarede til gengæld mod, at landene gemmer sig bag anklager om bureaukratisk bøvl, fordi de vil slippe for overhovedet at lave om på noget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi må ikke gemme politisk uvillighed bag et påskud om, at noget er besværligt, siger Dacian Ciolos.

- Derfor venter vi nu fra Kommissionens side på nogle konkrete eksempler på forenklinger fra medlemslandene på baggrund af detaljerede analyser af det, som allerede ligger på bordet.

Gjerskov: Afbureaukratisering udelukker ikke reform

Men den danske fødevareminister holder fast i, at landene godt både kan være villige til reform og samtidig ville gøre tingene på en nemmere måde.

- Der er noget, der handler om teknik, og noget der handler om politik. Der var der en positiv indstilling til at kigge bag om forslagene og se, hvad der er vores politiske mål, og om vi kan opnå dem på en anden måde end noget, der nødvendigvis er meget bureaukratisk, fastholder Mette Gjerskov.