Abonnementsartikel

Kverneland vil lege med når det gælder de helt store majssåmaskiner. Accord TF Maxi er i stand til at så 16 rækker majs ad gangen

Accord TF Maxi er navnet på en ny og særdeles stor bugseret majssåmaskine fra Kverneland. Såmaskinen kan fås med 12 til 16 rækker så-enheder, og gødningstanken rummer 4.000 liter.

Så-enhederne er lånt fra Kvernelands eksisterende modeller af majssåmaskiner, så der er med andre ord tale om velkendt teknologi på den nye super-såmaskine. Det samme gælder doserings-enheden, der leverer gødning ud til de mange rækker.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Slank under transport

Maskinen adskiller sig væsentligt fra de andre modeller i programmet, når det gælder konstruktionen af den - og navnlig under transport. Maskinen har så-enhederne monteret bagerst og to sidefløje bærer alle så-enhederne.

Ved transport folder de to sidefløje med så-enhederne sig fremad og lægger sig ind langs siden af maskinen. Det giver en slank maskine på landevejen trods maskinens arbejdsbredde i marken.

- Såmaskinen har et teleskopudtræk, som skydes ud før transport, så der er plads til de to sidefløje. Når maskinen ankommer i marken, og sidefløjene foldes ud, trækkes trækket ind igen for at gøre længden af maskinen så kort som overhovedet muligt, fortæller Henrik Thomsen, produktansvarlig hos Kverneland Group Danmark.

- Så maskinen kunne godt blive endnu større, hvis I ville?

- I princippet ja. Det er et spørgsmål om at øge længden på teleskopudtrækket, så vi får plads til længere sektioner med flere så-enheder på, vurderer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bagerst på maskinen sidder to transporthjul, som bærer hele maskinen under transport, og når den er i arbejdsposition i marken, hjælper to støttehjul på hver sektion med at give stabilitet.

Seks eller otte rækker på ny redskabsbærer

Hvis 12 eller 16 rækker er for stor en mundfuld for maskinstationen eller det store landbrug, er der hjælp at hente. Samtidig med lanceringen af den store Accord TF Maxi har Kverneland også gjort plads til en ny redskabsbærer, der ud over at kunne håndtere CX Ultra skærbommen til normal såsæd også kan klare majssåmaskiner fra seks til otte rækker.

Navnet er Flex Cart, og fordelen ved redskabsbæreren er det store tankindhold til gødning.

- Flex Cart rummer 4.300 liter, mens vores traditionelle, bugserede TF otte-rækkers majssåmaskine har plads til 1.300 liter. Det giver selvsagt en højere kapacitet på Flex Cart med en otte-rækkers såmaskine, fordi man kan køre væsentligt længere mellem hver påfyldning, fremhæver Henrik Thomsen.

Fra efteråret 2012 kan Flexi Cart i øvrigt så både gødning og korn på én gang, da redskabsbæreren har to doseringsenheder og to rum i tanken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både Accord TF Maxi og Flex Cart kan udstyres med Geo Control, som er et system, der automatisk blænder rækkerne af i foragre og ved kiler for at undgå overlap under såningen.

Det system har hidtil kun været en mulighed på majssåmaskiner, men fremover vil Geo Control også kunne leveres på visse traditionelle såmaskiner fra Kverneland

- Det er blot et spørgsmål om at tilkøbe en licensnøgle for at låse Tellus-terminalen og såmaskinen op. Når det er gjort, kan såmaskinen automatisk blænde rækker af efter behov, forklarer Henrik Thomsen.