Nyheder

Danmarks bedste hø kommer fra Knardupgaard

19. jul. | Indrykket af Maskinhandler Indkøbsringen A/S

Hvis man vil leverer godt hø kunne crimper med gummivalser være et godt alternativ

Del artiklen:

I bestræbelsen på at kunne levere Danmarks bedste havrehø og andre grovfoderprodukter til heste, anbefaler Søren Traberg Vestergaard, Knardrupgaard i Stenløse, nu en crimper med gummivalser. – Det nedsætter tørretiden og bevarer de værdifulde plantedele i høet, siger han.

Søren Traberg Vestergaard på Knardrupgaard i Stenløse på Nordsjælland har specialiseret sig i grovfoder til heste. Med fire ansatte har han gennem årene positioneret sig som leverandør af kvalitetsgrovfoder til et marked med kræsne og kvalitetsbevidste kunder i hele Danmark såvel som i vores nabolande.

- Både den lille shetlandspony og springheste til flere millioner kan have sarte maver og her er det helt afgørende at have noget kvalitetsgrovfoder at tilbyde. De senere år har vi fået en stor efterspørgsel på havrehø, fordi der i havren er et stof, betaglucan, som er meget gunstigt for heste. Dette stof findes kun i havre, og høster vi havren i blomstringsstadiet, før der er dannet kerner i bjælderne, er der heller ikke noget stivelse i foderet.

Knardrupgaard har kunder i Norge, Sverige og overalt i Danmark, der efterspørger det grovfoder, der produceres på de 150 hektar, som dyrkes på bedriften.

Tester Kuhn skårlægger

- Vi har længe efterspurgt en type crimper med gummivalser i stedet for de typer fingercrimpere, vi normalt anvender herhjemme. Det har Kuhn nu kunnet levere i Danmark, og det er en sådan, vi har testet her i år, forklarer Søren Traberg Vestergaard.

Egentlig er crimpning med gummivalser en velkendt gammel teknologi, og som fortsat anvendes i store høproducerende lande som både Nordamerika og Australien.

- Den nye KUHN FC 3525 RF, som vi har prøvet, kan lige præcis det, jeg efterspørger. De lange havrestrå valses og får brudt strået mellem hvert knæ i stænglen uden det slår bjælderne af havren. Og det er vigtigt at få det hele med – især bjælderne, hvor det vigtige indhold af betaglucan findes.

- Hvor vi før med en almindelig crimper havde fire til fem dages tørretid på marken, kan vi nu nøjes med tre dage. Og det betyder rigtigt, rigtig meget med så hurtig en fortørring som muligt. En hurtig fortørring giver en højere foderkvalitet, idet nedbrydningen af foderet, når det ligger på marken forkortes. Samtidig opnås en endnu højere foderhygiejne på denne måde, forklarer Søren Traberg Vestergaard.

Afkorte tørretiden

- Uanset om det er havrehø, lucerne eller et andet langstrået produkt som for eksempel timotehø, som vi også fremstiller, er der et større tab med en slaglecrimper eller ”persillehakker”, som jeg også kalder den.

Søren Traberg Vestergaard stiler efter at sprede og samle høet så lidt som muligt af hensyn til bevarelse af de fine plantedele samtidig med at høet bevarer så meget farve som muligt, påpeger han. Det handler altid om kvaliteten i produktet.

- Vi har et høtørreanlæg, hvor rundballerne stillet på enden og gennemblæses med opvarmet luft indtil vandprocenten er nede under 8,5 procent. Skal det tørrede hø opbevares gennem vinteren, wrappes ballerne med få lag plastik, så høet beskyttes mod lys og luftfugtighed. Man kan sige, at wrapningen i denne situation alene fungerer som emballage.

Betydende eksport

Søren Traberg Vestergaards mål med virksomheden er at producere og markedsføre det allerbedste grovfoder til heste i Danmark. En målsætning, han allerede har opnået stor succes og anerkendelse for.

- Vi har kunder i hele Danmark, og i udlandet kender man også til vores produkter. Så meget, at vi i dag eksporterer 15-20 procent af vores produktion.

De eksklusive grovfoderprodukter fra Knardrupgaard har betydet en noget anderledes markplan for de 150 hektar, Søren Traberg Vestergaard anvender til sin produktion.

- Vi dyrker kun grovfoder og har ikke korn til høst i sædskiftet. Når græsmarker lægges om, sker det i en havremark, hvor der er udlæg. Og når den høstes som havrehø, får jeg allerede samme år et fint slæt græs fra samme mark i sensommeren.

God til hø

-For mig at se, kan Kuhn skårlæggeren med gummivalsecrimperen også nedsætte tørretiden på marken hos de mange andre landmænd, der skal bjærge græs til grovfoder. Og det er vigtigt, fordi det med det samme nedsætter risikoen betragteligt for at afgrøden forurenes af jordbakterier under en regnbyge eller fordi det skal vendes en ekstra gang.

Søren Traberg Vestergaard peger især på økologer og kvægfolk med stor andel af lucerne og kløver i foderplanen.

For den fremadstormende virksomhed i Stenløse vil en ideel løsning være den frontmonterede Kuhn FC 3525 RF i kombination med en bugseret skårlægger, ligeledes med en gummivalsecrimper.

- Vi behøver ikke et triple- eller butterfly-sæt i vores system for at følge med, og så synes jeg, det er en smule mere smidigt at komme omkring med kombinationen af en frontmonteret og en bugseret skårlægger, siger han.

  • Allan Vendelbo | 22.07.2020 kl. 17:55

    Det overgår da helt Ekstrabladet, når det er værst. Danmarks bedste hø - hvem har testet kvaliteten - kære MI? Som tidligere kunde af de produkter I forhandler havde jeg forventet mere professionalisme og ikke mindst dømmekraft - alle vi, der anvender Kuhn, må jo være dumme, når vi ikke kan producere Danmarks bedste hø. MI - i overtræder en meget simpel og velkendt marketingregel - man fremhæver ikke en kunde på bekostning af alle andre.


OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

reklame