Nyheder

Driftssikkerhed og kvalitet er helt afgørende

11. feb. | Indrykket af Maskinhandler Indkøbsringen A/S

Vejret eller afgrøden kan drille men det må maskinerne ikke når der skal skårlægges

Del artiklen:

- Når marken her er ryddet i morgen eftermiddag og ligner en nyfriseret golfbane er det jo mit visitkort til omgivelserne, siger Heinrich Poulsen, der er indehaver af maskinstationen HP Markservice i Fjelsø nær Aalestrup. 

Når de cirka 1.800 hektar, HP Markservice skårlægger for landmænd i det kvægtætte område i Vesthimmerland, er Heinrich Poulsen selv bag rattet. Til maskinstationens øvrige opgaver har han en flok af sæsonmedhjælpere at trække på, ligesom det er en samarbejdspartner, der kører med snitteren til ensileringsarbejdet. Til sæson 2019 har han anskaffet sig sin fjerde generation af KUHN skårlæggere, hvoraf de to seneste har været tripel-maskiner. 

- Forgængeren for den nye KUHN FC 10030 tripel skårlægger kørte jeg med i 12 sæsoner. Og jeg har stadig en bugseret KUHN skårlægger. Den bruger jeg til lidt specielle opgaver, for eksempel til enggræs, fortæller den trofaste KUHN-mand. 

- Jeg har været meget tilfreds med KUHN-maskinerne, som bare er robuste og driftssikre, og man oplever aldrig en revne eller brud i konstruktionen. De er bare godt byggede og særdeles robuste, konkluderer han. 

Foderanalyser i top  

- Jeg har altid godt kunne lide at slå græs. Og så glæder det mig, når mine kunder kommer tilbage og viser mig foderanalyser af græsensilagen og konkluderer, at det er godt foder. Det, jeg kan gøre noget ved, er at få skårlægningen foretaget korrekt og på det ønskede tidspunkt, få det spredt og revet sammen igen, så finsnitteren kan gøre arbejdet færdigt.

Trods tripel-sættets evne til at kunne tilpasse sig kurver og sving hydraulisk på de to bagerste skårlæggere, holder Heinrich Poulsen sig mest til snorlige skår. Det sikres med traktorens gps, og denne facilitet bruger han også, når han efterfølgende skal sprede græsset og rive det sammen igen. 

Vendere og river hos HP Markservice er i øvrigt også Kuhn maskiner og blandt disse er Heinrich Poulsen ikke sen til at udnævne sin fuldhydrauliske GA 15031 rive som markedet bedste storrive. 

- Der er ikke noget bedre end have en kop kaffe med i marken og køre med riven. Den kører bare så fint, er nem at vedligeholde og har ikke en masse aksler og lejer, der hele tiden skal smøres. 

Op til 18 kilometer i timen

- Her, hvor jeg faktisk kører i femte slæt, er der et godt lag. Det har været et rigtigt fint år for græsset i år og faktisk er femte slæt her på marken kraftigere end første slæt, fortæller græsspecialisten fra HP Markservice. 

Egentlig kunne skårlæggersættet, der nærmest flyder hen over marken i den rette stubhøjde, godt køre med en hastighed på helt op til 18 kilometer i timen. Men i dag holder Heinrich Poulsen sig til nogenlunde konstante 16 kilometer i timen på grund af den kraftige afgrøde. 

Rene snit og ren ensilage

Skarpe knive på KUHNs klassiske OPTIDISC knivbjælke med ovale tallerkener er afgørende for et godt snit og hurtig genvækst og udgør også sin del af forsikringen mod forurening med jord i ensilagen. Frontskårlæggerens indretning, så det midterste skår samles under traktoren uden at hjulene kører i materialet, understøtter ligeledes den høje ensilagekvalitet.

- Det tager mig 15 til 20 minutter at skifte eller vende alle knivene med FAST-FIT systemet, så der er ingen undskyldning for ikke altid at have rene snit, forklarer Heinrich Poulsen og glæder sig over den robuste, velafprøvede og vedligeholdelsesfrie knivbjælke, KUHN skårlæggerne er så kendte for. 

Heinrich Poulsen har købt skårlæggeren gennem sin lokale maskinforretning Farmas i Farsø. 

- Det er meget væsentligt for min forretning, at grejet kører, når det skal. Jeg kan ikke leve med, hvis det tager flere dage at fremskaffe en reservedel eller få den skiftet. Hver time er helt afgørende for min troværdighed overfor kunderne, og her vil jeg godt rose både Farmas og importøren MI for altid at være klar, når det gælder. Med dygtige specialister og velfungerende reservedelslager hos både Farmas og hos importøren, MI i Vejle, har jeg den pålidelighed bag mig, der skal til for at jeg kan drive min forretning, forklarer han.

Nænsom start og stop

Et enkelt sted i den store mark nær Aalestrup må Heinrich Poulsen manøvrere rundt om en hydrant til vandingsanlægget. 

- Vi skal for enhver pris undgå påkørsler. Selv den mindste bule i skærmen irriterer mig, lyder det fra den erfarne skårlæggerpilot, der nyder at sidde bag rattet i samtlige årets mange timer med skårlæggeren. 

Derfor er det også med rutine og nænsomhed, hver gang skårlæggerenhederne sættes i skåret eller der skal håndteres en forhindring i marken. 

Her kommer de individuelle løft af de enkelte skårlæggerenheder til hjælp. 

- Men ellers passer skårlæggeren sig selv og tilpasser sig nænsomt den korrekte og ønskede stubhøjde med LIFT-CONTROL systemet uden at man skal korrigere med frontliften. Det er et godt og driftssikkert system, siger Heinrich Poulsen. 

Fakta om: tripel-skårlægger hos HP Markservice

  • Tripelsæt:  FC 10030 i bag og i front FC 3525F
  • Arbejdsbredde: 9,93 meter
  • Vedligeholdelsesfrie OptiDisc knivbjælker med ovale skiver 
  • FastFit hurtigskift af knivene
  • Lift Control Automatisk hydraulisk NON stop sikkerhedsudløser
  • Crimper i fuld bredde og justerbar intensitet
  • Trinløs hydraulisk indstilling af overlap mellem forreste og bagerste enhed
  • Lift Control til sikring af ensartet stubhøjdeOBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter

reklame