Kritikken af vandplanerne er hård på Landbrug & Fødevarers stormøde om vandplanerne i Korsør i dag.

- Regeringen ønsker vækst og arbejdspladser. Vandplanerne giverr det modsatte: Misvækst og færre arbejdspladser. Man har ikke villet lytte til landbrugets mere end 4.000 høringssvar. Det er sørgeligt, skuffende og meget ærgerligt, siger L&F-viceformand Henrik Frandsen og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De danske vandplaner er forfejlede og meget mere vidtgående, end det kræves fra EU. Regeringen påtager sig dermed et meget stort ansvar.

Og processen har ifølge Henrik Frandsen være både en elendig og uacceptabel proces, hvor borgerinddragelsen nærmest ikke har været eksisterende. 

- Magen til fejlbehæftet makværk, skal man lede længe efter, siger han.

Det er især indsatsen på de 5.300 km vandløb, som får meget kritik med på vejen, og der synes at være stor enighed i salen om, at der er behov for at se kritisk på hele vandløbsområdet. Men også ålegræs som mål for vandkvalitet får stor kritik fra landbruget.

Det videre forløb

Efter at Naturstyrelsen har bearbejdet de aktuelle høringssvar på vandløbsområdet, offentliggøres de endelige vandplaner før den 1. Januar 2012. Regeringen vil gerne kunne sende planerne til EU, før Danmark overtager EU formandskabet 1. januar. Derefter nedsættes en Natur- og landbrugskommission.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I foråret mødes miljøminister Ida Auken med EU's miljøkommissær og drøfter rammerne for den danske indsats, og i efteråret 2012 skal EU-kommissionen vurdere alle medlemslandes indsats og beslutte, om indsatsen lever op til direktivets krav.