Danmark har fået sine første vandplaner, oplyser Miljøministeriet.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) siger i den forbindelse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vandplanerne handler helt enkelt om, at vi skal sikre rent vand og et godt vandmiljø i Danmark. De vil både gavne dyr og planter men også de mange mennesker, som nyder at færdes i naturen. De vil også være til glæde for lystfiskerne, idet der på sigt vil komme flere fisk i de danske vandløb. Vandplanerne bidrager herudover til bedre vandkvalitet langs strande og kyster, og hjælper med at sikre det grundvand, som vi pumper af jorden og ud i vandhanerne. Jeg er glad for, at vi nu endelig kan sige, at vandplanerne er færdige og vedtaget, siger .

De første vandplaner gælder til udgangen af 2015, hvor de bliver fulgt op af nye vandområdeplaner, der gælder for perioden 2015-2021. Vandplanerne er ændret væsentligt i forhold til den oprindelige version, som har været i høring i flere omgange. De er blandt andet skåret til, så de kan fungere bedre i praksis, lyder det fra Miljøministeriet.

Få ændringer

Hos Landbrug & Fødevarer ser man ikke de store ændringer i de endelige vandplaner.

- Desværre er de endelige planer uden markante ændringer og de omkring 7.000 høringssvar, der blev indsendt efter høringsrunden sidste år, har stort set ikke ført til ændringer i oplægget. Planerne er fortsat fyldt med helt grundlæggende fejl og mangler, siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Retssag

Landbrug & Fødevarer vil nu vurdere, om der igen skal tages retslige skridt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidligere er vandplaneren blevet erklæret ugyldige i 2012 på baggrund af en klage fra Landbrug & Fødevarer, og en sag anlagt mod staten resulterede i 2013 i, at kammeradvokaten på vegne af ministeriet strakte våben.

- Landbrug & Fødevarer frygter, at vandplanerne på længere sigt kan føre til restriktioner til skade for fødevareerhvervet og dermed væksten i samfundet. Hvis de juridiske forhold er så alvorlige, at de kan bringes for retten, vil Landbrug & Fødevarer naturligvis fortsætte det juridiske pres på de ansvarlige ministerier, siger Lars Hvidtfeldt.