Abonnementsartikel

Fødevareminister Mette Gjerskov vil kæmpe for dansk landbrug i Bruxelles både ved at sikre landbrugsstøtte og ved at sikre, at andre lande lever op til reglerne.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) lovede over for de deltagerne på Landbrug & Fødevarers landsdelegeretmøde, at hun og regeringen vil kæmpe for landbrugets vilkår og ikke vil bidrage til, at læsset vælter for landbruget i en situation, hvor mange landmænd oplever, at markerne står unde vand, bankerne truer, og foderregningen ikke kan betales.

Hun gentog dog endnu en gang, at landbruget skal drejes i en mere grøn retning, og at det økologiske areal skal fordobles.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fra lid til lidt mere, sagde hun.

Men hun sagde også ret klart, at hun vil kæmpe for dansk landbrug i Bruxelles og sikre en både økologisk og økonomisk bæredygtig udvikling.

- Udgangspunkt er, at der ikke sker en omfordeling af landbrugsstøtten. I givet fald skal det kompenseres via landdistriktsmidlerne, sagde hun.

Og hun nævnte, at hun allerede havde sikret en omfordeling af 650 millioner kroner fra landdistriktsmidlerne over de næste to år samt mere til miljøteknologiske investeringer.

- Jeg vil sikre, at pengene anvendes til gavn for dansk landbrug frem for at sende dem retur til Bruxelles, sagde hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren høstede klapsalver for at fastslå, at vi i Danmark skal have vores fair andel af landbrugsstøtten. Der var også klapsalver, da hun fastslog, at hun under den danske ledelse af EU i det næste halvår vil komme efter de andre lande for at sikre, at de også lever op til de regler, som de danske landmænd skal leve op til.

Ikke mere bureaukrati

Hun sagde også, at ændringen til en grønnere profil ikke skal føre til øget administrativt besvær.

- Heller ikke for jer, sagde hun og efterlyste samtidig gode forslag til afbureaukratisering fra landbruget.

Mette Gjerskov sagde, at Danmark og Landbruget har brug for politisk lederskab.

- Det vil jeg og regeringen levere ved at sætte gang i udviklingen og den grønne omstilling og fællesskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan dog ikke love jer guld og grønne skove og at gælden forsvinder som dug for solen. Og det kan godt være, at jeg ikke er medlem af Venstre, men det ændrer ikke ved, at mit første kørekort var et traktorkørekort. Jeg er jeres minister, fastslog hun og takkede for den dialog, som Landbrug & Fødevarer har lagt op til.

- Men dialog har to sider, og den forpligter. Jeg forventer, at I deltager aktivt og konstruktivt. Både internt i branchen og med jeres kolleger i Europa, sagde hun.