Socialdemokraterne foreslår, at 500 millioner kroner af landbrugsstøtten skal øremærkes nye naturområder i Danmark. Men udviklingen på landbrugsstøtteområdet er allerede på vej i en grønnere retning, så forslaget er købt på en lidt billig baggrund, mener Landbrug & Fødevarer.

- Socialdemokraternes udspil er købt på en lidt billig baggrund og er reelt ikke nyt. Allerede i dag bruges en del af landbrugsstøtten til at finansiere grønne løsninger i landbrugserhvervet. Og tendensen fortsætter i forbindelse med forhandlingerne om EU’s fremtidige landbrugsreform. Her arbejder man med tanker om at bygge en grøn komponent på de direkte betalinger samt give flere muligheder for at bruge landdistriktsmidler til grønne målrettede tiltag, siger Lone Saaby, erhvervspolitisk direktør i Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- S skal stoppe symbolpolitik

I forbindelse med reformen af landbrugspolitikken arbejder Landbrug & Fødevarer i EU for at få finansieret målrettede grønne løsninger. Og det ender faktisk med at give flere penge til natur og miljø end dem, Socialdemokraterne vil bruge. 

- Første skridt for Socialdemokraterne bør være at komme på banen i en europæisk sammenhæng og arbejde aktivt på at skaffe finansiering til fremtidens grønne løsninger. Socialdemokraterne skal altså holde op med at føre symbolpolitik og arbejde meget mere specifikt med at finde grønne løsninger. Ikke bare inden for naturområdet, men også i forhold til miljø, klima og økologi, siger Lone Saaby og fortsætter: 

- Vores politik er, at Danmark skal målrette en langt større del af landbrugsstøtten til miljø, natur og klima. Og det skal være i form af en større andel til Danmark af EU’s landdistriktspolitik. Efter vores opfattelse skal landbrugsstøtten ses som en betaling til landmændene for de høje natur- og miljøkrav, som danske landmænd efterlever, men som konkurrenterne ikke lever op til. Danmarks frontløber-status inden for EU skal altså belønnes, så danske landmænd ikke taber konkurrenceevne.