Fælles rådgivning med deltagelse af dyrlæge, kvægrådgiver og landmand er vejen frem. Det mener Dyrlæger & Ko. Dyrlægevirksomheden planlægger således at lancere et rådgivningskoncept for besætninger med obligatorisk sundhedsrådgivning modul et og to med start i efteråret.

- Kan man få dyrlægen og kvægrådgiveren til at arbejde sammen, vil det være til stor fordel for landmanden, understreger Dan Borup Jørgensen, kædechef hos Dyrlæger & Ko.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med en sundhedsaftale modul et eller to udarbejder dyrlægen hvert kvartal en samlet rapport over besætningens sundhed, velfærd og produktion. Rapporten indeholder desuden en række handlingsplaner for de områder, hvor landmanden med fordel kan sætte ind med en ekstra indsats for at forbedre økonomi og dyrevelfærd.

- Der er meget guld i kvartalsrapporten, siger Dan Borup Jørgensen.

For at få størst mulig gevinst af handlingsplanerne er det Dyrlæger & Kos erfaring, at et tæt samarbejde mellem dyrlæge, kvægrådgiver og landmand er af afgørende betydning. Dyrlæger & Ko Øst har for eksempel samarbejdet med kvægrådgivere fra Centrovice og Gefion. Og det er dette samarbejde, som ligger til grund for udviklingen af rådgivningskonceptet.

Kommunikationen efter landmandens præmisser

Dan Borup Jørgensen lægger vægt på, at rådgivningsforløbet kan styrkes ved, at der er flere parter involveret. Jo flere øjne, der ser på besætningen, des flere synsvinkler og bedre sparring bliver der omkring løsningerne.

- Handlingsplaner skal sammen defineres af dyrlæge, konsulent og landmand. Og det er vigtigt, at det defineres, hvem der er ansvarlig for de enkelte områder, påpeger Dan Borup Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han lægger desuden vægt på, at kommunikationen skal være åben og ærlig og omfatte alle parter. Selvfølgelig kan kvægrådgiver og dyrlæge kommunikere internt omkring et opklaringsspørgsmål, men ellers er det meningen, at alle involverede parter er med i, hvad der foregår. Og det er vigtigt, at al kommunikation foregår på landmandens præmisser.

For at samarbejdet kan komme til at fungere, skal landmanden først og fremmest se rådgivningen som en investering frem for en omkostning.

- Meromkostningen er så lille, at der ikke skal hentes ret meget ind, fastslår Dan Borup Jørgensen.

Læs mere om rådgivningskonceptet i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkom fredag den 21. oktober. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.