Et bemærkelsesværdigt comeback kan være undervejs i toppen af dansk landbrug. Erhvervets store brancheorganisation Landbrug & Fødevarer skal vælge ny formand på et ekstraordinært delegeretmøde 24. maj, og alt har hidtil tydet på, at den nuværende viceformand, Niels Jørgen Pedersen, ville blive kåret til topposten uden modkandidater. 

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger arbejder lokale landboforeninger imidlertid på at overtale en af erhvervets skarpeste og mest rutinerede profiler til at stille op som modkandidat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Personen, der lige nu hviskes om i krogene, er Martin Merrild. Hvis han vælger at stille op, vil valget 24. maj med et slag ændres fra en rutinepræget kåring til et dramatisk og uforudsigeligt kampvalg.

Tilbagetrak kandidatur i 1995

Martin Merrild var allerede i 1995 kandidat til erhvervets topposter, som dengang var formandsposten i De Danske Landboforeninger og posten som præsident i Landbrugsraadet. Umiddelbart inden det afgørende valg trak Martin Merrild imidlertid sit kandidatur på grund af alvorlig sygdom i familien.

Siden har den nu 56-årige Martin Merrild erhvervet en betydelig politisk rutine. Han har i en periode været 1. viceborgmester i det daværende Ringkøbing Amt og blev siden borgmester i Struer Kommune. Her er han i dag 2. viceborgmester.

Martin Merrild er kendt som en skarp debattør, der hurtigt kan analysere og formidle erhvervets problemer. Hans budskaber er som regel slagkraftige, ofte provokerende og som regel leveret med et glimt i øjet.