Abonnementsartikel

Det tredje af fem valgmøder op til næste uges formandsvalg blev afholdt i Videbæk tirsdag aften. Lokalforeningsformand ser fordele i begge kandidater, men savner visioner.

Merrild- og Frandsen-valgkaravanen var tirsdag nået til Vestjylland, hvor godt 300 landmænd skulle høre, hvad Martin Merrild og Henrik Frandsen vil, hvis de får hovedparten af stemmerne i næste uge.

Jørgen Poulsen, der er formand for 950 medlemmer i Hedens Landboforening, synes, det var et godt møde, selv om han savnede noget mere spørgelyst fra deltagerne. Han savnede også noget andet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Visioner manglede

- Jeg synes, der mangler nogle visioner fra formandskandidaterne, og det sagde jeg også til dem bagefter. Det er fint nok, at Henrik Frandsen og Martin Merrild har fokus på problemerne, men hvad vil de gøre for at løse dem, spørger Jørgen Poulsen.

- De har mange gode intentioner, men jeg kunne godt tænke mig noget mere konkret om, hvad visionerne er. De er kompetente begge to. Det er jeg slet ikke i tvivl om, men det flød hen i politisk og ikke så konkret snak. Hvis man ønsker at blive valgt, er det mere rart for os, der skal sætte krydset at vide, hvordan de vil gribe det an, siger lokalforeningsformanden.

Balancegang

Jørgen Poulsen kan godt forstå, det er en balancegang at sige det, som medlemmerne – og dermed de delegerede – vil høre fra en formandskandidat i bytte for en stemme. Og det bliver ikke mindre kompliceret af, at medlemmerne ikke vil samme vej.

- Jeg har medlemmer, der er parat til at melde sig ud, uanset hvilken vej i går. Vi er presset fra begge sider, siger Jørgen Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han vurderer, at de to kandidater er bange for at gå mod Bæredygtigt Landbrug.

- Bæredygtigt Landbrug er for traktordemonstration og at man snakker med hinanden i stdet for med det øvrige samfund, men det fremgik ikke så meget af mødet, hvordan kandidaterne stiller sig til det. Medlemmerne vil gerne høre, at man demonstrerer, sætter hælene i og fortæller befolkningen, hvor skabet skal stå. Jeg synes ikke, det er vejen frem. Vi er nødt til at skabe forståelse, men det tør vi nok ikke sige, for det giver ikke den gode medlemsopbakning, siger Jørgen Poulsen.

Faglighed og pressetække

Formanden fra Hedens Landboforening kan godt se enkelte forskelle på 57-årige Martin Merrild fra Hjerm ved Struer og 51-årige Henrik Frandsen fra Skærbæk.

- Ingen tvivl om, at Henrik er stærk på den faglige del, og Martin er stærk, når han får en mikrofon op i ansigtet. Jeg har lidt sværere ved at vurdere Martin politisk, for han har ikke haft fingrene i det i fem år, og der er sket en del siden da. Spørgsmålet er så, om Henrik kan sælge varen i pressen – der ser jeg Martins styrke, siger Jørgen Poulsen.

Stemmer til begge kandidater

Han repræsenterer 13 delegerede fra sin forening, men han vil ikke påvirke dem i en bestemt retning, og han forventer i øvrigt, at de vil stemme i hver deres retning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der vil være stemmer til hver kandidat. Jeg synes, det er godt, folk har forskellige meninger. Jeg hører snak fra baglandet mange forskellige steder. Ikke kun mit eget bagland. Og når jeg hører dem, der går hjemme og tænker på, hvordan det går, så mærker jeg en større frustration, end jeg havde ventet, siger Jørgen Poulsen.

- Folk kan godt forstå den linje, Landbrug & Fødevarer lægger, men de er mege-frustreret over, at de ikke tjener penge, og at bankerne sætter loft over kassekreditten. Det er lidt lige som i 80erne, da man ikke kunne betale sine regninger, siger Jørgen Poulsen, som også fik en snak med både Martin Merrild og Henrik Frandsen efter valgmødet i Videbæk.

- Man skal ikke undervurdere den korridor-snak, der er før og efter sådan et møde, siger Jørgen Poulsen.