- Budgettets størrelse vil alligevel blive en sag for EU's finans- og statsministre, så jeg har valgt at fokusere på at påvirke indholdet mest muligt. Og denne prioritering er der fuld opbakning til fra Folketingets fødevareudvalg, siger fødevareminister Henrik Høegh.

Det har ellers været en dansk topprioritering at få nedbragt EU's landbrugsbudget, men i stedet for at male sig op i et hjørne uden indflydelse har den danske fødevareminister valgt at sætte alt ind på at påvirke den reform, der ventes endeligt vedtaget under det danske formandskab i 2012, hvorefter der skal udarbejdes nationale implementeringslove, så de nye landbrugsordninger kan træde i kraft fra årsskiftet 2014.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilskudsfordeling

Med den prioritering har den danske fødevareminister fået hænderne fulde, for han er på mange områder meget uenig i det udspil til nye landbrugsordninger, som EU's landbrugskommissær Dacian Ciolos er kommet med.

Et af de steder, hvor den danske minister er begyndt at få lidt medvind, er spørgsmålet om, hvordan tilskuddene skal gives.

- Frem for med støtte at værne nogle produktioner mod markedet foreslår vi, at man giver tilskuddene til, at produktionerne kan tilvænnes markedsvilkårene. Ellers hjælper tilskuddene måske til, at man får produceret noget, som folk ikke vil købe, siger han.

Og Henrik Høegh vurderer, at han med danske eksempler er ved at vinde gehør for ændring i støttepolitikken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skuffet over konservatisme

Men han har ikke de store forhåbninger om revolutionerende ændringer.

- Jeg er lidt skuffet over den konservatisme, der hersker. Den overordnede holdning i en række lande er, at der ikke skal ændres ved landbrugspolitikken.

Han føler sig heller ikke overbevist om, at tidsplanen kan følges.

- Hvis forandringerne med de nye ordninger bliver store, vil nogle lande se en fordel i at forhale vedtagelserne, så de nuværende ordninger kommer til at løbe i flere år, siger Henrik Høegh.

Så den danske fødevareministers forventninger kan koges ned:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror kun, vi får små ændringer, og jeg tror desværre heller ikke på den store reduktion i EU's landbrugsbudget.