Forholdene i svinesektoren skal udbedres ved blandt andet at styrke producenternes forhandlingsposition i sektoren, sikre europæisk svinekøds konkurrenceevne på de internationale markeder og sænke produktionsomkostningerne. Sådan lyder konklusionerne fra en arbejdsgruppe om svinekød, hvis resultater blev præsenteret for EU's landbrugsministre i Bruxelles i går. 

- Sektoren har været i krise de seneste tre år - til dels på grund af stigningen i inputpriser, siger formanden i de europæiske landmænds paraplyorganisation COPA-COGECA, Paolo Bruni, hvis organisation har haft en fremtrædende rolle i arbejdsgruppen. 

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Danmark advarer

Men både den danske fødevareminister og det danske erhverv advarer mod at pille ved den frie konkurrence i erhvervet. 

Den danske minister er særligt lunken over for ideer om at skabe stærkere brancheorganisationer, der vil lægge snærende bånd på både de enkelte producenter og på resten af produktionskæden.

- Hvis det er sådan, at producenterne i andre lande ønsker at få stærkere bindinger til slagterierne, så er det ok med os, så længe det sker sådan, som vi kender det fra andelsforeningerne. Men det skal være nogle kontraktforslag, hvor man ikke lukker hele områder af, og det skal være frivilligt, siger fødevareminister Henrik Høegh (V), der også frygter et pres for en større prisregulering fra Bruxelles for eksempel via øget opkøb.

- Det vil jo gøre, at vi igen har fødevareproducenter, der producerer alene, fordi her er en sikker pris og en sikker afsætning, og så dynger man det op et eller andet sted, siger han.

L&F håber på hurtigere GMO-godkendelse

Også Landbrug & Fødevarer advarer om, at stramninger i sektoren ikke må gå ud over den fri konkurrence.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi tror ikke på, at store strukturelle omlægninger af svinesektoren gavner sektoren samlet, siger Erik Kam, der er teamleder for afdelingen for handelspolitik og afsætning.

Han håber dog, at opmærksomheden omkring sektoren kan medvirke til at skabe bedre rammebetingelser for erhvervet ved blandt andet at gøde jorden for bedre adgang til EU-området for proteinkilder som for eksempel soja og en hurtigere GMO-godkendelsesprocedure, der kan være med til at holde foderpriserne i skak.

Ingen enighed

Ifølge det ungarske EU-formandskab var der en "livlig debat" blandt ministrene – hvilket betyder, at der langt fra er enighed om, hvordan man tackler udfordringerne i erhvervet.

Men prisudviklingen på både svinekød og foder vil blive fulgt nøje.

EU's landbrugskommissær vil præsentere et forslag til regulering af sektoren, når han til efteråret kommer med sit forslag til en reform af hele landbrugspolitikken.