- Der er store interesser i at avle efter flere og flere grise i kuldene, siger Poul Skovgaard i juli-udgaven af Hyologisk, der udkommer i morgen.

Poul Skovgaard er økologisk svineproducent med 130 søer ved Gørløse. Han er formand for Svineudvalget i Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I mange kuld får man jo over 20 grise og i nogle kuld helt op i mod 30 grise i dag. Ingen kan redde alle disse grise. Heller ikke de konventionelle svineproducenter, siger han.

- Det er vel cirka 10 procent af søerne, der får rigtig mange grise, og det er især deres grise, der dør, og som trækker ned på den gennemsnitlige pattegrisedødelighed, mener han.

- Vi har prøvet at få ændret avlsmålet i Danavl, så der blev avlet efter bedre moderegenskaber. Men det er som at slå mod en mur.

- Men efter min mening var det en helt fejlslagen avlsstrategi, at man avlede efter så mange levendefødte som muligt. Nu har man så ændret det til levende grise på dag fem.

Overskud af grise

- Jeg ville foretrække, at vi kun fik 12-14 levendefødte grise pr. kuld. På den måde er der lidt overskud af grise til de søer, som ikke har fået så mange grise. Vi kan godt kuldudjævne lidt, og få søerne til at accepterer et par nye grise. Men det er sjældent, at vi får noget godt ud af at lave ammesøer i den økologiske produktion. Dels er søerne jo ikke fikserede og bestemmer selv, hvem der dier hos dem, dels har vi en diegivningsperiode på syv uger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derfor vil vi også meget gerne undgå de søer, der får rigtig mange grise. Søerne har jo heller ikke patter til det.

- Og går det ud over det gennemsnitlige antal levendefødte grise, så gør det ikke noget, siger han.

Læs mere i den nye udgave af Hyologisk, der udkommer imorgen fredag den 2. juli. Abonnement kan bestilles på www.agrar.dk eller 76207970.