Gennem de seneste år er sygdommen påvist i svin tæt på EUs grænser. Med smitten så tæt på Danmark er det vigtigt at se på, hvordan infektionen vil udvikle sig, hvis den rammer danske grise. På den baggrund er der gennemført et infektionsforsøg med den type afrikansk svinepest virus, der nu cirkulerer tæt på Danmark.

I 2007 blev der fundet Afrikansk svinepest i grise i Georgien. Årsagen til at denne sygdom blev introduceret i landet, er efter al sandsynlighed, at et skib, der var sejlet fra Afrika op igennem Sortehavet, aflæssede madaffald, som indeholdt kød fra grise, der var inficeret med afrikansk svinepest virus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pludselig opstået markant dødelighed i grise i Georgien gav i starten anledning til meget hovedbrud, og undersøgelser for en lang række sygdomme, blandt andet PRRS, PMWS og klassisk svinepest, gav alle negativt resultat. Først langt henne i forløbet blev der undersøgt for afrikansk svinepest, som så - helt uventet - viste sig at være årsagen.

Med den lange reaktionstid, samt den vanskelige infrastruktur i Kaukasus, havde sygdommen i mellemtiden allerede spredt til Armenien, Aserbajdsjan og Rusland, da diagnosen kom for en dag.

Siden 2008 har afrikansk svinepest spredt sig nordpå i Rusland, og sygdommen er i dag er ude af kontrol i områder tæt på Moskva, og tæt på Hviderusland. Altså områder tæt på Danmark, og som også har hyppige kontakter til Danmark.

Læs meget mere om afrikansk svinepest i det nyeste nummer af Hyologisk, der udkommer fredag den 6. december.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyologisk.dk - klik her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyologisk.dk, eller på 7620 7970.