Med 25 års erfaring som producent af sopolte er Mogens Hjorth klar over, at fremskridt i produktion ikke kommer med et fingerknips. Han ved, at det er i detaljen, at der skabes resultater, som afgør, om man får et godt ? eller et middelmådigt resultat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har som svineproducent i mere end 20 år stødt på mange ting, som skulle gøre en forskel. Med et nyt fodertilskud har vi fundet et seriøst produkt, som gør en forskel, fortæller Mogens Hjorth, der ejer Løvlund Opformering, som med fem ansatte på to produktionsenheder producerer cirka 6.000 sopolte samt 11.000 slagtesvin om året.

Det seneste halvandet år har Mogens Hjorth brugt fodertilskuddet Linafiber P på en af gårdene. Linafiber P består af varmebehandlet hørfrø og cikorierod.

- Efter en indkøringsperiode har det gjort en forskel. Vi blev lovet et mindre antal dødfødt grise - og det har vi så absolut fået. Det er gået fra 2,3 til 1,7 procent dødfødte samtidig med, at vi har fået flere levendefødte, konstaterer Mogens Hjorth.

Positive effekter

Hos Løvlund Opformering blander man foderet selv. Ikke så meget af princip, men mere fordi man har udstyret til det.

- Fordelen er, at vi meget nemt kan ændre blandingerne og få det ud til alle dyr. Vi laver mineraler selv, vi har byg, hvede, sojaskrå, fiskeplump, lucernegrønmel og så har vi Linafiber P, fortæller Mogens Hjorth.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Linafiber P's to hovedingredienser, hørfrø og cikorierod, har hver deres positive virkning for dyrene. Cikorieroden har angiveligt en positiv effekt på bakteriefloraen i tarmene og dermed på optagelse af næringsstoffer og skaber en god fordøjelse. Hørfrøet har den funktion, at det skaber balance mellem omega-3 og omega-6-fedtsyrerne. Linafiber P gives til alle søerne - også drægtige og diegivende søer i den ene besætning hos Løvlund Opformering.

Gevinst på marginalerne

Driftsleder Hanne Inberg Østergaard kan se konkrete resultater som følge af de positive egenskaber ved fodertilskuddet.

- Vi ser en væsentlig bedre mavesundhed og færre dødfødte grise. Samtidig har vi fået konverteret de dødfødte til at være levendefødte. Det er vi meget begejstrede for, fortæller hun.

Samtidig har hun observeret at søerne æder væsentligt bedre og generelt er i et bedre huld.

- Dermed kan soen bedre klare at malke sine grise, og hun kommer ud i en bedre stand. Og når hun kommer ud i en bedre stand, så har jeg nemmere ved at få insemineret hende. Samlet set hjælper det i hele reproduktionen, vurderer Hanne Inberg Østergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På et enkelt punkt er der dog ikke umiddelbart nogen effekt af fodertilskudet.

- Vi havde også håbet, at vi kunne nedbringe so-dødeligheden, men det har vi endnu ikke kunnet påvise, siger Mogens Hjorth.

Det næste skridt i at udnytte egenskaberne i Linafiber P er at afprøve det i klimastalden for at se, om det har en effekt her.

- I klimastalden har vi i forvejen en meget lav dødelighed, men her vil vi prøve at se, om grisene kan blive mere ens i deres vækst ved at forbedre tarmsundheden, siger Mogens Hjorth.

Samarbejde giver resultater

De to ejendomme, som udgør Løvlund Opformering, har hver deres status. En ejendom har høj status, mens en anden har status som AP2-besætning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som opformeringsbesætning har vi valgt at vende det til noget positivt, at vi kan tilbyde dyr med forskellige status. Vi kan lave rigtig gode dyr til de landmænd som har AP2, og det oplever vi, at der er efterspørgsel efter, siger Hanne Inberg Østergaard.

Produktionen ligger omkring 27-28 grise pr. årsso. Dyrene er LY-kryds på begge gårde. I farestalden har dødeligheden været 9,9 procent i 2009. I klimastalden ligger den på mellem 0,4 ? 0,8 procent, og hos slagtesvinene er dødeligheden på tre procent.

Et af de meget væsentlige elementer for gode resultater hos Løvlund Opformering ligger et helt andet sted end i stalden ? nemlig hos medarbejderne, fremhæver Mogens Hjorth:

- Vi har fokus på, at vi har seks medarbejdere, som føler, at de har det godt her. Jeg kan bruges som sparringspartner for mine driftsledere, men den succes, vi har her, er mine medarbejderes fortjeneste.

Udover en stadig optimering forsøger han at påvirke arbejdsklimaet ved at have aktiviteter, som ryster medarbejderne sammen og skaber god kommunikation. Det sker ved for eksempel at spise sammen på en restaurant, lave en picnic eller ved at tage på skiferie sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sidste år var vi alle på skitur i Norge, hvor vi lærte hinanden bedre at kende. Jeg tror på, at det har effekt på samarbejdet i det daglige, så vi bedre kan samarbejde og skabe gode resultater, siger Mogens Hjorth.

Fakta om Løvlund Opformering

Løvlund Opformering består af to ejendomme med i alt 700 søer. Her produceres årligt cirka 6.000 sopolte til produktionsbesætninger. En stor del eksporteres til Tyskland. Derudover produceres cirka 11.000 slagtesvin. Der er ansat seks medarbejdere, hvoraf tre er fra Ukraine. Til ejendommene hører 220 hektar i omdrift.

Fakta om Linafiber P

Linafiber P er et dyrefoder, som indeholder hørfrø, cikorie og palatinose sirup. Produktet blandes i foderblandingen med tre procent. Hørfrøet i Linafiber P er en kilde til de vigtige omega 3 fedtsyrer. Cikorie indholdet er en kilde til et sundt fordøjelsessystem. Herudover indeholder Linofiber P palatinose sirup, som er en "slow release" sukker baseret på sucrose.